Hier vindt u al onze activiteiten voor de Maand van de Geschiedenis 2022 op een rij! Let op: voor de Quiz en de film kunt u tickets kopen bij het Zaantheater en De Fabriek. Onze eigen lezingen kunt u gratis bijwonen, maar hiervoor is aanmelden wel verplicht. Dit doet u via het invulformulier onderaan deze pagina.

Lezing over de rampzalige schilderijen in de Bullekerk en Oostzijderkerk

Archiefmedewerker Jan van der Male neemt u mee van de Bullekerk naar de Oostzijderkerk. Beide kerken hebben een schilderij over de bekende rampen die hier plaatsvonden: stiers wreedheid en de watersnoodramp.

Stiers wreedheid uit 1647 is een bekend verhaal: natuurlijk is het niet het eerste dodelijke ongeluk, veroorzaakt door een stier, maar, het is wel heel bijzonder dat boer en boerin om het leven komen, maar de baby gezond ter wereld komt en blijft leven! Sindsdien staat de Westzijderkerk bekend als de Bullekerk.

In de Oostzijderkerk werd het vee uit de polders ondergebracht tijdens de watersnoodramp van 5 februari 1825.

Van beide rampen zijn schilderijen gemaakt die ramptoeristen naar de kerk lokten. Jan van der Male vertelt over de rampen, over de schilderijen, over de concurrentie tussen de kerken en... onthult zelfs een nieuw schilderij!

Het programma is als volgt:
10.00 uur Lezing in de Bullekerk
10.30 uur Gezamenlijke wandeling naar de Oostzijderkerk
11.00 uur Lezing in de Oostzijderkerk

Praktische informatie

Datum: maandag 3 oktober 2022
Tijdstip: 10:00 — 11:30
Locatie: Bullekerk, Westzijde 75,1506 ED Zaandam
Kosten: Deelname is gratis, aanmelden verplicht, onderaan deze pagina (maximaal 25 deelnemers)


Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2022

Het Gemeentearchief Zaanstad en de Vereniging Zaans Erfgoed organiseren dit jaar voor de 7e keer de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz. Men strijdt in teamverband om de Zaanse eer en een aantal mooie prijzen. Ook publiek is van harte welkom om mee te genieten van de quizvragen met foto’s en Zaanse wetenswaardigheden.

Wat was een Kappie? Waar vinden we nog een authentieke kolfbaan? En waarom werd de spoorlijn Uitgeest – Zaandam in 1869 nog niet direct doorgetrokken naar Amsterdam? Zomaar wat vragen uit de vorige editie. Laat u verrassen en vul uw kennis aan in 2022!

De teams hebben zich inmiddels ingeschreven en spelen eerst een thuisronde. In het Zaantheater presenteert Merel Kan (De Orkaan) de tweede ronde van de Quiz, bijgestaan door gemeentearchivaris Frans Hoving als juryvoorzitter.

Kom een team aanmoedigen, of alle teams, of speel stiekem zelf mee vanaf de achterste rij! Het wordt gegarandeerd een gezellige en leerzame avond.

Praktische informatie

o          Datum: maandag 10 oktober 2022

o          Teams bestaan uit drie tot vijf personen

o          Aanmelden voor teams via www.zaanserfgoed.nl (VOL!!!)

o          Deelname voor teamleden gratis, incl. drankje en garderobe

o          Publiek is  van harte welkom!

o          Publiek betaalt € 5,- per persoon, incl. drankje en garderobe

o          Kaarten voor publiek via het Zaantheater

o          Zaal open 19.15 uur; aanvang 19.30 uur


Lezing over de torenval van de Grote Kerk in Westzaan

Archiefmedewerker Jan van der Male vertelt u alles over de bekendste ramp van Westzaan: de torenval van 1 januari 1843, op de plek waar dit gebeurde.

De Grote Kerk van Westzaan dateert in principe uit de Middeleeuwen. Tijdens de Tachtigjarige oorlog is de kerk zwaar beschadigd. In 1741 is het huidige kerkgebouw in gebruik genomen. In 1822 signaleert men de eerste bouwvalligheden van de toren.

Vlak naast de kerk staan het weeshuis en een woonhuis van een gezin met kinderen. Op die Nieuwjaarsochtend van 1843 hadden sommigen een engel op hun schouder, maar helaas zijn er ook 8 slachtoffers gevallen door de gigantische klap van de torenval.

Jan van der Male vertelt aan de hand van archiefstukken uitgebreid over deze geschiedenis.

Praktische informatie

Datum: woensdag 12 oktober 2022
Tijdstip: 14:00 — 15:30
Locatie: Grote Kerk, Kerkbuurt 37,1551 AB Westzaan
Kosten: Toegang is gratis, aanmelden verplicht, onderaan deze pagina


Ramptoerisme op de studiezaal in de herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie kunt u op de studiezaal lekker grasduinen in ouderwetse knipselmappen over o.a. Zaanse branden, het ambulancevervoer, luchtgevaar tijdschriften en een archiefdoos over luchtbescherming. De dozen vol knipselmappen staan voor u klaar op de studiezaal.

In de knipselmappen vindt u allerlei artikelen over een bepaald onderwerp, zorgvuldig uitgeknipt en ingeplakt door een kenner of liefhebber. Natuurlijk kunt u tegenwoordig wel op een Google-achtige manier door onze krantencollectie zoeken, maar via de knipsels doet u inspiratie op of komt u op ideeën die u zelf nog niet bedacht had.

Het kan zomaar de basis zijn voor een interessant artikel, een kunstwerk, een historische uitzoekklus of wie weet een TikTok-filmpje!

U bent van harte welkom om de studiezaal binnen te lopen en aan te schuiven aan de knipseltafel tijdens de openingstijden van de studiezaal.

Praktische informatie

Datum: 18 - 20 oktober 2022
Tijdstip: 08:30 — 16:00
Locatie: Stadhuisplein 100,1506 MZ Zaandam
Kosten: Deelname is gratis, aanmelden niet nodig

Workshop zoeken in digitale kranten

Archiefmedewerker Geke van de Kamp geeft tips en trucs om slim te zoeken in de Zaanse krantencollectie en in Delpher.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 21 oktober 2022
Tijdstip: 14:00 — 15:30
Locatie: Stadhuisplein 100,1506 MZ Zaandam
Kosten: Toegang is gratis, aanmelden verplicht, onderaan deze pagina


Voorouderspreekuur met thema politie

Frank en Paul Tjeertes vertellen de bezoekers graag over de rijke historie van de Nederlandse politie. Ze zijn beide lid van het bestuur van de Stichting Historisch Wormer. Zij werkten 40 jaar bij de politie, net als hun vader, en waren werkzaam als conservator en directielid bij het voormalige Politiemuseum in Zaandam.

Heeft u politieagenten in uw stamboom of foto’s van agenten in uw familiealbum? Frank en Paul Tjeertes herkennen de uniformen en kunnen aan de hand daarvan meer vertellen over de rangen. Gaat het bijvoorbeeld om een wachtmeester met 2 strepen op zijn uniform? Of een opperwachtmeester met 4 strepen?

Archiefmedewerker René Bont helpt u desgewenst op weg met uw stamboomonderzoek. Op de studiezaal van het archief heeft u zowel de papieren als digitale bronnen direct bij de hand.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 28 oktober 2022
Tijdstip: 14:00 — 16:00
Locatie: Stadhuisplein 100,1506 MZ Zaandam
Kosten: Deelname is gratis, aanmelden verplicht, onderaan deze pagina


Film uit het archief: brand in het Zaansch Veem

Op 15 oktober 1954 ontstond de grootste brand die ooit in Zaandam heeft gewoed, namelijk de brand in de pakhuizen Nederland en Czaar Peter op de Oostzijde van de firma Zaansch Veem.

Deze brand geniet al bekendheid door het gelijknamige boek van Freek de Jonge uit 1987. De Rijksinspectie voor het Brandweerwezen maakte na de brand in 1954 een film over deze brand als instructiefilm voor de brandweer. Hoe is de brand ontstaan? Hoe wordt er geblust?

Deze korte film wordt vertoond in filmtheater De Fabriek en wordt toegelicht door gemeentearchivaris Frans Hoving.

Praktische informatie

Datum: zondag 30 oktober 2022
Tijdstip: 14:10 — 15:00
Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12,1502 BA Zaandam
Kosten: Filmticket bij De Fabriek
Tickets: De Fabriek | MAAND VAN DE GESCHIEDENIS: BRAND IN HET ZAANSCH VEEM

 

U kunt zich voor de activiteiten aanmelden via het onderstaande formulier:

Aanmeldingen activiteiten Gemeentearchief Zaanstad

Voornaam(*)
Vul hier uw naam in

Achternaam(*)
Invalid Input

Email(*)
Gelieven uw email adres in te voeren

Telefoonnummer(*)
Gelieven een correct telefoonnummer in te vullen

Activiteit(*)
Selecteer een Activiteit