De tentoonstelling 'Poëzie in Zaanstad' met thema vriendschap is verlengd tot en met 14 april. Loop dus nog even binnen bij de publiekshal van het Stadhuis!

Op woensdag 25 januari 2023 openden we de tentoonstelling 'Poëzie in Zaanstad' samen met de deelnemende stadsdichters. De tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’ startte in de Poëzieweek 2023. Het thema van deze Poëzieweek is vriendschap.

 Zeven Zaanse (oud-)stadsdichters hebben ieder een paar gedichten rond dit thema aangeleverd uit hun stadsdichterstijd. Welk gedicht in de vitrine te zien is, bepaalden ze niet zelf, maar dat deed een collega-stadsdichter. Pas bij de opening ontdekten zij welk gedicht er gekozen was, en door wie! Een vriendschappelijke samenwerking dus tussen de stadsdichters die Zaanstad sinds 2005 heeft gekend. Jacob Passander, Hans Kuyper, Mandy Pijl, Reinier Fosch en Lisa van Tongeren lieten zich bij de opening verrassen en lazen hun eigen gedicht voor. Bovendien las Jacob het gedicht voor dat hij van Jeroen van Leeuwen had gekozen, en Hans las het gedicht voor dat hij van Ellis van Atten had gekozen (zij konden niet aanwezig zijn bij de opening). Gemeentearchivaris Frans Hoving leidde dit alles in goede banen.

Nieuwsgierig naar de voordrachten van de stadsdichters? Je vindt de filmpjes hier (op Vimeo):

Jacob Passander - Wat voor huis
Mandy Pijl - Thuiskomen in Assendelft
Hans Kuyper - Terug
Lisa van Tongeren - Taak van een stad
Reinier Fosch - Strej de fu strej
Jacob Passander namens Jeroen van Leeuwen: Zand
Hans Kuyper namens Ellis van Atten: Zie je?

Wethouder Harrie van der Laan opende voor het eerst een tentoonstelling van het Gemeentearchief. Hij vertelde vol enthousiasme dat hij onlangs nog een aantal dichtbundels van een jonge Zaanse dichter aan zijn collega's van het College van B&W cadeau had gedaan. De stadsdichters kregen een blanco notebook als bedankje voor de samenwerking met het Gemeentearchief (en als aanmoediging!).

In de vitrine zijn - naast foto's en gedichten van de stadsdichters - veel dichtbundels en alba amicorum (“vriendenboekjes” of poesiealbums) uit de collectie van het Gemeentearchief te zien. Bovendien is er een feesthoek met bruidsliederen, gedichten op wijnflessen en een draailied: gedichten gaan vaak gepaard met bijzondere vormgeving.

Tot slot heeft Linda Willemszoon haar kunstinstallatie ‘De sleutel tot mijn hart’ uitgeleend aan het archief: het bureau dat zij erfde van haar opa, waarin zij liefdesbrieven van 1898 tot het digitale heden gearchiveerd heeft. Dit bijzondere object kun je bezichtigen op de studiezaal tijdens de looptijd van de tentoonstelling. Linda gaf er uitleg over op de studiezaal en zei hier zelf over: "Gister tijdens de opening voelde ik weer wat tijd met de brieven en sms'jes doet. De medewerkers van het archief zeiden laten we het zaal licht uit doen. De stadsdichters vroegen welk berichtje heb je het meest onthouden terwijl we om het bureau stonden. De sms'jes op de bol begonnen te draaien en de bezoekers lazen hardop."

Je kan de tentoonstelling bekijken tijdens de openingstijden van het Stadhuis tot en met vrijdag 31 maart 2023.