Op dinsdag 14 februari om 20:00 uur (op Valentijnsdag) laat Linda Willemszoon in het archief een preview van de podcast ‘De sleutel tot mijn hart’ horen, bij lade 2 uit het bureau ‘Verboden liefde’. Linda is samen met Micha Sprenger een podcastserie aan het opnemen: wees welkom mee te luisteren en het gesprek bij te wonen met liefdesbriefschrijfster Wilma, over woorden, verlangen en de brieven uit de jaren ’60. Ook praat Linda met muzikant Micha Sprenger over hoe hij de opnames maakt en hoe de keuzes in de fragmenten en muziek door hen samen worden gemaakt.

Datum: dinsdag 14 februari 2023
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: studiezaal van het Gemeentearchief, Stadhuisplein 100, Zaandam
Toegang is gratis.


Micha Sprenger en Linda Willemszoon (foto Anton van Daal)

"En op deze morgen waarop de hemel van een buitengewoon blauwe kleur is, waarop de zon schijnt met al zijn schittering, op deze morgen van geluk, deze morgen waarop ik met mijn goede been uit bed ben gestapt, deze morgen geeft de postbode me twee brieven. Van wie? Van mijn liefde, van de mijne daar in dat prachtige land dat Holland heet." –


Linda Willemszoon (foto Delilah Gouwswaard)

Verboden Liefde
'De sleutel tot mijn hart' is een kunstinstallatie in het bureau van Linda’s grootvader Jan Dupon. Daaraan schreef hij zijn brieven aan haar grootmoeder Duifje Dupon. Het bureau van haar grootvader erfde zij na zijn dood, sindsdien verzamelt zij er liefdesbrieven in. Tijdens de expositie 'Poëzie in Zaanstad' in het stadhuis is het bureau te bezichtigen bij het archief.

Voor Linda begon het verzamelen van liefdesbrieven bij haar grootmoeder Duifje Dupon. ‘Heeft u nog liefdesbrieven?’ vroeg Linda aan haar oma in 2005, toen zij onderzoek deed naar de ‘Verloren romantiek van het geschreven woord’ voor haar afstudeeronderzoek van de opleiding Illustratie aan de HKU. Linda was toen zelf net verliefd en bang dat haar mobiel zou crashen en de liefdesberichten kwijt zouden zijn. De liefdesbrieven zijn in het bureau verwerkt in de lades. Elke lade staat symbool voor een tijdsperiode. De smsjes komen voorbij in de doorzichtige bol.

Het bureau kan je bekijken in de studiezaal van het Gemeentearchief: ingang onderaan de oranje trap in de publiekshal.