TENTOONSTELLING VERLENGD!
De zomer houdt nog even aan in september en ook deze zomerse tentoonstelling blijft nog even staan. De zomerhuisjes zijn nog te bezichtigen in de publiekshal van het Stadhuis tot en met vrijdag 29 september 2023.

Van deze tentoonstelling krijgt u direct zin om op vakantie te gaan - bij voorkeur naar de duinen en liefst nog naar Egmond. Heel veel Zaankanters hebben goede herinneringen aan de zomerhuisjes in de Wimmenummerduinen.

Op 28 juni heeft wethouder Harrie van der Laan de tentoonstelling geopend samen met Rob van der Meulen, die voor het boek “Naar het huisje in de duinen” de ontstaansgeschiedenis van de huisjes uitzocht. Een deel van die geschiedenis is te zien in deze tentoonstelling: Zomerhuisjes in Egmond - Zaanse bedrijven in de Egmondse duinen.

Gemeentearchivaris Frans Hoving heet de gasten welkom in de studiezaal van het Gemeentearchief, en dan speciaal Rob van der Meulen, Frits van Eck, Kees Hoope en Dick van der Fluit, die het boek samen schreven.

Rob van der Meulen vertelt over de geschiedenis van de zomerhuisjes en zijn zoektocht in de archieven.

Onze studiezaal zit vol met geïnteresseerden en velen van hen hebben goede herinneringen aan de Egmondse zomerhuisjes.

Wethouder Harrie van der Laan en Rob van der Meulen openen samen de tentoonstelling. (foto: Hans Kuyper)

Herinneringen ophalen voor de vitrine.

Kees Hoope en Wim Visser in gesprek voor de vitrine.

Napraten en bijpraten op de studiezaal met een drankje erbij.

Frans Hoving en Rob van der Meulen in gesprek.

Toen na de bevrijding de duinen weer vrijgegeven werden, bouwden particulieren en bedrijven daar zomerhuisjes. Voor het gebruik van de grond werd aan Jonkheer Six van Wimmenum pacht betaald.
Zaanse bedrijven zoals Bruynzeel, Wessanen, Verkade, Cacao de Zaan, Hille, Lassie, ZBB de Bijenkorf, Duyvis en Albert Heijn bouwden meer dan 50 zomerhuisjes om hun medewerkers een familievakantie te bieden. Het was gebruikelijk om, bij meerdere kandidaten, te loten voor een plekje van één week in het hoofdseizoen. Gezinnen van wel 10 personen brachten de vakantie door in een huisje met 2 slaapkamers.

De bagage werd meestal met een vrachtauto thuis opgehaald en naar het huisje gebracht. De vakantiegangers gingen op de fiets van de Zaanstreek naar Egmond. Tot slot het gezeul door het zand naar het huisje. Maar als alles uitgepakt was en je zat, overviel je de rust van de duinen. De zon kon het tot een paradijs maken en de zee was vlakbij. De natuur beleven, ook ’s avonds en ’s nachts: bij nieuwe maan stikdonker onder een sterrenhemel en bij volle maan bijna zo licht als overdag.

Deze tentoonstelling is nog te zien in de publiekshal van het Stadhuis tot en met vrijdag 1 september 2023, tijdens de openingstijden van het Stadhuis:

Maandag van 08.30 uur tot 17.00 uur

Dinsdag van 08.30 uur tot 20.00 uur

Woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur

Donderdag van 08.30 uur tot 20.00 uur

Vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur