Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten die in oktober bij het Gemeentearchief plaatsvinden in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het thema van de Maand is dit jaar "Eureka!". 

 

Archiefqueeste

De Archiefqueeste is een mix van escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken in het Gemeentearchief Zaanstad. Gemeentearchivaris Frans Hoving heeft je hulp nodig om het handvest van hertog Jan van Beieren te zoeken! We vonden al wel een brief van de hertog, waaruit je hier alvast een fragment leest:“Ick heb ‘t uyt weldaedt meegenoomen ende reeds opgeborgen op eene gehyme plaetse.”
Je gaat zelf in een kleine groep van maximaal 5 personen op zoek naar het verloren document; de Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers.
Wist je dat het Gemeentearchief een eigen filmzaal heeft? Waar kom je eigenlijk terecht als je de verborgen trappen naar beneden ontdekt? Kijk goed om je heen, maar vergeet niet de puzzels op te lossen om het verloren document terug te vinden.
Lossen jullie de Queeste het snelste op? Dan is jouw groep de winnaar van de Maand!

 

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

 

De Queeste duurt 30 tot 45 minuten.

Deelname is gratis.

Je kan je voor deze activiteit als individu of met een groep van maximaal 5 personen aanmelden. De Queeste gaat door als er minimaal 2 personen meedoen.

De Archiefqueeste van de Maand van de Geschiedenis is VOLgeboekt!
Wilt u de Archiefqueeste nog een andere keer doen met uw eigen groepje, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Kunt u dit lezen? - Cursus Paleografie

Als u een cursus paleografie volgt bij het Gemeentearchief wel!

De afbeelding hierboven komt uit onze eigen collectie: OA-0035, Ambachtsheerlijkheid Krommenie, 2.7 Spinhuis, inventarisnummer 91, register van de wekelijkse verdiensten van en uitbetalingen aan de kinderen in het spinhuis,1667. Spinhuis is een tuchthuis voor vrouwen en kinderen, waar ze als dwangarbeid moesten spinnen.

Deze cursus is heel nuttig als u onderzoek doet of gaat doen naar uw voorouders of bijvoorbeeld de geschiedenis van uw stad of dorp. Dan wilt u toch ook de akten kunnen lezen die vroeger voor een notaris zijn opgemaakt of als er een huis of stuk land werd gekocht. En hoe leuk is het niet als u kunt lezen als ze betrokken waren bij een burenruzie, dronkenschap of walvisvaart...

De vele handschriften van voor 1800 zijn nu nauwelijks meer te lezen en de teksten vaak moeilijk te begrijpen, maar daarmee kan de cursus paleografie u op weg helpen om dit onder de knie te krijgen. In het schrift dat ook in de Zaanstreek vanaf de late Middeleeuwen gangbaar was werden de letters anders geschreven en de afwijkende spelling, woordenschat en vele afkortingen, waarvan de betekenis nu is vergeten, maken het lezen van oude handschriften lastig. Lastig, maar met oefening voor iedereen te leren!

Vanaf 2 oktober 2023 organiseert het Gemeentearchief Zaanstad weer een cursus Paleografie voor beginners van 8 lessen op maandagavond. Na een algemene inleiding in de ontwikkeling van het schrift en de specifieke problemen van oud schrift, leert u via ongeveer 30 teksten uit de periode 1447-1782 deze te lezen en te begrijpen. Daarnaast wordt ingegaan op de inhoud en gebruiksmogelijkheden van de gelezen archiefstukken.
Als voorbereiding op elke les leest u alvast een paar teksten als huiswerk. Na afloop van de cursus bent u beter in staat om oude handschriften te lezen en te begrijpen.


Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Data: 8 maandagavonden: 2, 9, 16 en 30 oktober, 6, 13, 20 en 27 (*) november 2023 (geen les op 23 oktober i.v.m. herfstvakantie)

Tijd: 19.00 - 21.00 uur
(*) De laatste avond duurt tot 21:30 uur in verband met een rondleiding door de archiefdepots.

Docent: Els Mak. Zij is archivaris en gepensioneerd beheerder van de Topografisch-Historische Atlas van het Waterlands Archief. Zij geeft sinds 1984 les in paleografie en speurt nog altijd in archieven naar interessante teksten.

Kosten deelname: €95,- voor 8 lessen inclusief cursusmateriaal (met pin te voldoen op de avond zelf)

De cursus gaat door bij een minimum van 12 deelnemers.

Aanmelden via het formulier onderaan de pagina.

 

Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2023

Gemeentearchief Zaanstad en Vereniging Zaans Erfgoed organiseren dit jaar opnieuw samen de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz. Twintig teams strijden om de Zaanse eer en een aantal mooie prijzen. De inschrijving voor teams is inmiddels gesloten, zij spelen in september ook een thuisronde. Het publiek geniet mee van de quizvragen, de foto’s, inzendingen van de thuisronde en Zaanse wetenswaardigheden.
Presentator en juryvoorzitter zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld: Orkaan-kracht Merel Kan en gemeentearchivaris Frans Hoving. Zij maken er samen weer een mooie avond van!

 

Locatie: Zaantheater, Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam

Datum: woensdag 18 oktober 2023

Tijd: aanvang 19.30 uur

Kosten: €5,-

Kaarten via Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2023 | Zaantheater

 

Eurekamoment! Jouw onderzoek uit het slop

Elke onderzoeker kent het fenomeen: je onderzoek loopt vast. Langer turen of puzzelen helpt je niet meer verder. De voor de hand liggende bronnen heb je doorzocht en toevalstreffers blijven uit… Hoe nu verder?

Tijdens deze 1-op-1 sessie maak je samen met archiefmedewerker Emmie Snijders je vraagstelling helder en brengen jullie in kaart wat je al hebt gezocht en gevonden. Vanaf dat punt gidst zij je door de opties die er mogelijk nog zijn. Door een beetje sparren, creatief denken, het leggen van nieuwe verbanden en kennis van archiefonderzoek verlaat je het archief hopelijk met een eureka-gevoel!

Voor iedereen die niet weet met welke bronnen zijn/haar vraag kan worden beantwoord.

 

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Datum: dinsdag 3, dinsdag 10, dinsdag 24 en donderdag 26 oktober

Tijd: 14.00 - 16.30 uur (24 oktober vanaf 15.00 uur!)

Deelname is gratis.

Aanmelden via het formulier onderaan de pagina. Let op dat je de juiste datum aanklikt!

 

 

Workshop Bouwtekeningen en blauwdrukken

Onlangs zijn alle Zaanse bouwvergunningen tot 1974 gedigitaliseerd. Daar zitten prachtige blauwdrukken tussen. In deze workshop laten we zien hoe je kunt zoeken naar een bouwvergunning.

Vervolgens gaan we in op de techniek van het maken van een blauwdruk, ook wel cyanotypie genoemd. Hoe wordt een blauwdruk gemaakt? We gaan aan de slag met potjes, kwasten en cyanidezouten. Deelnemers maken zelf een afdruk ter grootte van een ansichtkaart.

 

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Datum: vrijdag 27 oktober 2023

Tijd: 10.00 -12.00 uur

Deelname is gratis.

Deze workshop is VOL!!! Aanmelden voor de wachtlijst is mogelijk via het formulier onderaan de pagina. U kunt dan wellicht toch op 27 oktober nog meedoen, of er wordt een nieuwe workshop georganiseerd bij voldoende aanmeldingen.

 

 

Filmvoorstelling in De Fabriek: het vernieuwende verleden van de Zaanse industrie

Gemeentearchivaris Frans Hoving houdt zich bezig met het digitaliseren van de films in onze collectie en heeft dus beroepsmatig al heel wat filmbeelden voorbij zien komen. Hij maakte een selectie van filmbeelden van en over Zaanse bedrijven. Tijdens de voorstelling geeft hij hier zelf toelichting bij de films.

 

Locatie: Filmtheater De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, 1502 BA Zaandam

Datum: zondag 29 oktober 2023

Tijd: 14.30 - 15.45 uur

Kosten: €6,- (regulier)

Kaarten via https://www.de-fabriek.nl/