AB010 0034webIn adresboeken werden de namen vermeld van de inwoners met hun adressen en vaak ook hun beroep. Het was daarmee een voorloper van het huidige telefoonboek, de Gouden Gids en de gemeentegids. In de beginjaren werden alleen de beter gesitueerde bewoners vermeld, later werd iedereen erin opgenomen. Adresboeken bevatten daarnaast ook veel informatie over het gemeentebestuur en over bedrijven, instellingen  en verenigingen. Tussen de vermeldingen door zijn soms advertenties van bedrijven te vinden. Niet alleen advertenties van Zaanse bedrijven; opvallend genoeg waren er ook veel Amsterdamse bedrijven en winkeliers die adverteerden in de Zaanse adresboeken. In de loop der jaren werd de inhoud uitgebreid met een beroepenregister en een register per straat, zodat op verschillende manieren in de adresboeken kon worden gezocht. Toen steeds meer Zaankanters een telefoon kregen, werden ook de telefoonnummers in de adresboeken opgenomen.

De gegevens in de boeken waren afkomstig van de gemeentelijke bevolkingsadministratie en van de Kamer van Koophandel. Toen begin jaren zeventig van de vorige eeuw de privacy van personen steeds zwaarder ging wegen besloot de overheid de persoonsgegevens niet meer te verstrekken. Daarnaast was het adresboek als fenomeen overbodig geworden, door de grootschalige verspreiding van de telefoongids een grote concurrent geworden, evenals de Gele (later Gouden) Gids waarvan de eerste in 1965 verscheen. De rol van het adresboek was daarmee uitgespeeld.

AB009 0001webHet gemeentearchief heeft een grote collectie van de adresboeken van de voormalige Zaangemeenten en Oostzaan. Om ze voor een groot publiek beschikbaar en doorzoekbaar te maken, heeft het archief ervoor gekozen om de collectie adresboeken te digitaliseren. Iedereen kan nu vanuit huis deze boeken doorzoeken om te zien waar bijvoorbeeld een voorouder heeft gewoond. Het oudste gedigitaliseerde adresboek van de Zaanstreek dateert van 1882, het meest recente deel dateert van 1968. Hoewel het een omvangrijke collectie is, zijn een paar er wel een paar hiaten door ontbrekende delen. Toch geven de adresboeken bij elkaar goed beeld van de bewoningsgeschiedenis en de beroepsbevolking van de Zaanstreek in deze periode.

De gedigitaliseerde adresboeken zijn te vinden via onderstaande link. Uitgebreide uitleg te vinden over het zoeken in de adresboeken is te vinden op de betreffende pagina onder de ‘i’ in het zwarte rondje.

Link naar de adresboeken