De Zaanse UITmarkt is het feestelijke startschot voor het Zaanse culturele seizoen. Op de Rozengracht komen alle Zaanse cultuuraanbieders samen met een programma met voor ieder wat wils: theater, klassieke muziek, jazz, blues, rock, dans en workshops. De entree is gratis!

Ook het Gemeentearchief is dit jaar weer op het terrein te vinden met een eigen kraam. Bezoek onze kraam om oude foto’s of boeken over de Zaanstreek te kopen, om te zoeken in het digitale archief (desgewenst met hulp van een medewerker) of om mee te doen aan onze prijsvraag. Op de UITmarkt ontdekt u bovendien welke activiteiten het Gemeentearchief voor de Maand van de Geschiedenis (in oktober) organiseert.

Extra:
Van 16.00 tot 16.30 uur leest gemeentearchivaris Frans Hoving in de Tipi voor uit de eigen collectie van het archief. Denk aan "Jongens uit ’t Zaantje" van D.J. Douwes, "Langs den Waterkant" en de "Keteltje"-reeks van Cor Bruyn en "Zaanse Spitsbroeders" van Willem van Doorn. Jeugdsentiment of kennismaking? Oud en jong is van harte uitgenodigd om aan te schuiven en mee te genieten van typisch Zaanse avonturen.

In oktober wordt er in de publiekshal van het stadhuis een tentoonstelling georganiseerd over Zaanse kinderboeken. Op de UITmarkt krijgt het publiek een inkijkje in deze boeken. We hebben herkenbare en opvallende fragmenten geselecteerd voor iedereen die kind was of is in de Zaanstreek!

Meer informatie over de UITmarkt vind je hier.

Op 1 september vindt ook de vierde Zaanse Erfgoedmarkt plaats in de Oostzijderkerk. Deze is vanaf de Rozengracht makkelijk bereikbaar over de brug bij de sluis. Het Gemeentearchief is hier niet aanwezig met een kraam, maar wel de vele historische verenigingen die de Zaanstreek rijk is.

Meer informatie over de Zaanse Erfgoedmarkt vind je hier.