Dirk Witte (1885-1932) was 25 jaar - en in Zaandam en omstreken al heel beroemd - toen hij het lied over de autobus-proef schreef (de eerste lijndienst met een bus zou nog zeker een decennium op zich laten wachten). In 1917 schreef hij zijn lijflied ‘Mensch, durf te leven’. Hij kreeg landelijke bekendheid door de uitvoering van cabaretier Jean-Louis Pisuisse. Later zongen o.a. Willy Alberti, Ramses Shaffy, Huub van der Lubbe en Wende Snijders het. Het is een opstandige tekst van een individu tegen de mores van de maatschappij, waarin iedereen zich kan herkennen: “Je leeft maar heel kort, maar een enkelen keer, en als je straks anders wilt, kun je niet meer! … wat heeft Het Fatsoen voorgeschreven! Mensch, durf te leven!”

Het Gemeentearchief heeft de partituur ingezonden als Stuk van het Jaar. In oktober 2018, in de Maand van de Geschiedenis is er een nieuwe verkiezing voor het Stuk van het Jaar. Het thema van dit jaar is 'Opstand'. Iedereen kan in oktober stemmen op het mooiste, meest bijzondere archiefstuk. Wij roepen iedereen natuurlijk op om te stemmen op de partituur van 'Mensch, durf te leven!'!

Verschillende uitvoeringen van 'Mensch, durf te leven' vind je terug op YouTube.

Het nummer ‘Mensch durf te leven’ moet volgens @wendesnijders het nieuwe lijflied van elke Nederlander worden. In de uitzending van PAUW bij BNNVARA op 10 september 2018 legde schrijver @Bjheijne samen met Wende Snijders uit waarom wij dit lied nodig hebben in deze tijd. Aan het einde van de uitzending heeft Wende Snijders het lied ook ten gehore gebracht:

Meer informatie over Dirk Witte vind je in de Zaanwiki.