Op woensdag 5 september heeft wethouder Rita Noordzij de tentoonstelling van de pas opgerichte vereniging Historisch Zaandam geopend in de publiekshal van het stadhuis. De vereniging heeft met verschillende partijen contact gezocht om een veelzijdige en kleurrijke tentoonstelling in te richten over het verleden van Zaandam.

Waar werkte men? Hoe woonde men? Wat deden de mensen in hun vrije tijd? Scheepvaart en industrie speelden een belangrijke rol in het leven van zowel deftige families als arbeidersgezinnen. Werkomstandigheden verbeterden en er ontstond meer tijd voor amusement.

Wat zie je hier na al die jaren nog van terug? Een koperen trekbel, schoenijzers, een Jongensdorp-paspoort in de vitrine. Vele verpakkingen uit de industrie, van bekende namen als Verkade, Albert Heijn, Sabel, Keg, Orion, W. Bes, Polak & Schwarz. En na het bekijken van de tentoonstelling, zie je buiten op straat ook opeens meer verwijzingen naar het verleden. Behalve misschien van het Vliegveld Zaandam, dat echt bestaan heeft, maar nooit van de grond gekomen is.

Op 6 maart 2018 is de vereniging Historisch Zaandam officieel opgericht en daarmee heeft Zaandam als laatste deelgemeente in de Zaanstreek een eigen historische vereniging gekregen. Met de tentoonstelling laat de vereniging zien wat zij in huis heeft aan allen die in Zaandam het stadhuis bezoeken.

Topoverleg tussen Aimée Klerk (Gemeentearchief) en Hessel Kraaij (Historisch Zaandam) over de inrichting van de tentoonstelling.

 

De studiezaal van het Gemeentearchief loopt vol met gasten.

 

Gemeentearchivaris Frans Hoving opent de bijeenkomst. Daarna geeft Hessel Kraaij toelichting op de tentoonstelling en bedankt Winnie de Wit allen die de tentoonstelling mogelijk gemaakt hebben.

 

 In de publiekshal krijgen Winnie de Wit en Hessel Kraaij, onvermoeibare organisatoren van deze tentoonstelling, een bos bloemen als bedankje voor hun inspanningen uit handen van wethouder Rita Noordzij.

 

 Het officiële moment: wethouder Rita Noordzij opent de vitrine van 'Het veelzijdige verleden van Zaandam'.

 

Iedereen krijgt de gelegenheid om de tentoonstelling goed te bekijken.