Per 1 december 2018 zijn er weer enkele nieuwe inventarissen van archieven gepubliceerd, waarmee deze archieven voor onderzoek beschikbaar komen.

OA-0145 - Commissie van toezicht op het lager-, uitgebreid lager- en bewaarschoolonderwijs, 1838-1932
Bij besluit van de gemeenteraad van Koog aan de Zaan van 28 januari 1902 is ingesteld een Schoolcommissie tot toezicht op het Lager Onderwijs. Ook wel Commissie van Toezicht genoemd. Het doel van de Commissie van Toezicht was toezicht houden op scholen. Taken zijn in overleg met het Hoofd van de Openbare School en Bewaarschool bepalen welke leermiddelen nodig zijn, advies geven aan burgemeester en wethouders betreffende de vergoeding van de leermiddelen voor de Bijzondere School. daarnaast gingen zij en op bezoek bij de klassen en brachten hierover verslag uit, alsook over de hoofden en de onderwijzers.

OA-0147 - Commissie tot herdenking en viering van het regeringsjubileum van H.M. de Koningin, Koog aan de Zaan en Zaandijk, 1922-1923
In de notulen van 25 april 1923 wordt aangegeven dat Zaandijk besloten heeft om gecombineerd met Koog aan de Zaan het 25-jarige regeringsjubileum van H.M. de Koningin te vieren en herdenken. Dit is deels op initiatief gegaan van de vereniging De Oranjeboom. Het doel is het organiseren van de viering en herdenking van het jubileum van de Koningin te herdenken en vieren. Nadat de plannen zijn uitgewerkt zullen aan het comité subcommissies worden toegevoegd voor de verschillende onderdelen.

PA-0435, Stichting Contactcentrum Bedrijfsleven Zaanstad en voorgangers (1957-1990)
De regionale commissie Zaanstreek-Waterland en de regionale commissie Noord-Holland Noord van het Contactcentrum Bedrijfsleven Onderwijs (CBO) zijn vermoedelijk in 1957 gestart. De commissie Noord-Holland Noord en de commissie Zaanstreek-Waterland organiseerden gezamenlijk en apart diverse activiteiten om het onderwijs en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen.In 1985 heeft het Regionaal Overleg Bedrijfsleden Onderwijs ervoor gekozen om het werkterrein van de regionale CBO organen te laten samenvallen met het Werkterrein van de Kamer van Koophandel. De CBO Zaanstreek-Waterland was geboren. De Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Zaanland heeft met ingang van 1 januari 1986 het secretariaat en het penningmeesterschap op zich genomen. Op 13 januari 1986 is de Commissie CBO Zaanstad opgeheven en verder gegaan als de Stichting Contactcentrum Bedrijfsleven Zaanstad, 9 april 1986 opgericht. Met de oprichting van een Zaans Centrum Beroepsopleiding in 1987 werd de Stichting CBO Zaanstreek vermoedelijk overbodig.

PA-0068 – Inventaris van het archief van de familie Vis, oliefabrikanten en –handelaren, en hun bedrijven, Zaandijk.

De inventarissen zijn hier te bekijken.