Op vrijdag 14 december is de nieuwe tentoonstelling "Zaanstad Regenbooggemeente" in de publiekshal geopend met een drukbezochte bijeenkomst in de raadzaal. Op deze Paarse Vrijdag waren Zaanse scholieren (geportretteerd voor de tentoonstelling door Nathan Mandjes ) met hun ouders, raadsleden en voorvechters van LHBT+-rechten zoals Karin Daan, ontwerpster van het Homomonument in Amsterdam, aanwezig.

 

De tentoonstelling is voorbereid en ingericht door Geke van de Kamp, Erik Schaap (Bureau Discriminatiezaken), Bas Hageman en Maarten Moeijes (leraren van Zaanse scholen en oprichters van de Paarse Vrijdagkrant) en Melle Hammer (grafisch ontwerper uit Zaanstad). Melle heeft van de buitenvitrine ook een mooie publiekstrekker gemaakt met het LHBT+-alfabet in regenboogkleuren.

 

Wethouder Songül Mutluer opende de bijeenkomst in de raadzaal met een mooie toespraak. Alice Hornick liep rond met de microfoon, zodat de toehoorders aan alle sprekers vragen konden stellen, en anders stelde zij die zelf wel.

 

De tentoonstelling werd tenslotte geopend door Lieve (Zaanse scholiere) en Trijntje Munters (voorheen van het Zaanse COC) door het prachtige paarse doek weg te halen voor de vitrine.

 

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het boek "Pijpelijntjes" van Jacob Israel de Haan. Het Gemeentearchief kocht vorig jaar een 1e druk van deze roman uit 1904 - de naam is afgeleid van de Amsterdamse buurt de Pijp, waar het verhaal speelt. Het gaat over een homo-erotische verhouding van twee jonge mannen, De Haan zelf en Arnold Aletrino. Het omstreden onderwerp veroorzaakte een enorme rel. Zowel Aletrino als De Haan zelf hebben pogingen gedaan de eerste editie van het boek uit de handel te halen, door zo veel mogelijk exemplaren op te kopen en te vernietigen. De eerste druk van deze roman verdween spoedig van de markt en behoort tot op de dag van vandaag tot de zeer zeldzame Nederlandse boeken.

 

Uiteraard kun je dit boek bekijken in de vitrine. En als je het wil lezen, kan dat gewoon via https://www.dbnl.org/tekst/haan008pijp01_01/haan008pijp01_01.pdf