Op woensdag 27 februari heeft wethouder Rita Noordzij de tentoonstelling over Rein Stuurman geopend. Het Gemeentearchief heeft deze tentoonstelling ingericht in samenwerking met Martien Roos. De getoonde werken heeft hij aan het Gemeentearchief geschonken of in bruikleen gegeven.

Rein Stuurman werd op 6 december 1900 geboren in Zaandam. Hij werkte als zelfstandig illustrator. Martien Roos bezat natuurlijk vele vogeltekeningen van Rein Stuurman, maar was ook enthousiast over de kinderboeken die Rein geïllustreerd had. De tentoonstelling is daardoor kleurrijk en toegankelijk geworden, met 'Zien Is Kennen', 'Bobbeltje de Maankabouter', 'Bolke de Beer' en verzamelalbums van o.a. Hille en Rizla+ in de vitrine.

Ondanks de vereenvoudiging van vormen wist Rein feilloos het karakter te treffen van een dier. Het unieke aan de werkwijze en stijl van Rein is dat hij tot het uiterste stileerde, maar steeds de levendigheid van zijn onderwerp behield.

In een tijd dat film en fotografie nog onvoldoende ontwikkeld waren, was het moeilijk om de beweging van vogels goed te treffen. Rein kon het vliegbeeld zeer overtuigend en natuurlijk vangen in één enkel beeld. Zijn favoriete vogel was de blauwe reiger.

In 1973 verhuisde Rein naar het Rosa Spierhuis, een woon- en werkgemeenschap van oudere kunstenaars in Laren. Hij kreeg daar regelmatig bezoek van zijn vrienden Frans Sjollema, Martien van Herp en Martien Roos. Na de ontvangst met koffie gingen ze naar zijn atelier en spraken over vogels, de natuur, de Zaanstreek en vooral over zijn werken. Hij heeft deze drie vrienden gevraagd zijn artistieke nalatenschap te behartigen. Op 12 september 1984 overleed Rein Stuurman in Laren.

 

Martien Roos overhandigt na zijn inleiding een ingelijste prent aan archiefmedewerker Dirk Rönitz.

 

Gemeentearchivaris Frans Hoving luistert naar de woorden van Henk Heijnen, die na zijn boek over Rein Stuurman een kenner genoemd mag worden.

 

Wethouder Rita Noordzij spreekt de gasten vóór de officiële opening toe in de hal.

 

Martien Roos, Henk Heijnen en Rita Noordzij krijgen van Frans Hoving alle drie een hippe gadget (vogelfluitje met lichtje) als dank voor hun medewerking.

 

Rita Noordzij en Henk Heijnen openen samen de vitrine in de publiekshal.

 

Mart van Herp, Rita Noordzij, Henk Heijnen en Martien Roos - met vogelfluitjes.

 

Tot slot bekijken alle gasten de vitrine en leggen de kenners nog het één en ander uit over het werk van Rein Stuurman, zoals Martien Roos hier aan Rita Noordzij.