Op woensdag 15 mei heeft wethouder Rita Noordzij de tentoonstelling 'Neringdoenden in Assendelft' geopend. Het Gemeentearchief heeft deze tentoonstelling ingericht in samenwerking met het Historisch Genootschap Assendelft (HGA). Vóór de Tweede Wereldoorlog was het in een klein dorp als Assendelft een doodnormale zaak dat er tien bakkers waren.  Ook andere neringdoenden zoals kruideniers, melkboeren, groenteboeren, tabakszaken, manufacturenwinkels en cafés waren er in groten getale.
Assendelft was zeker geen uitzondering. Alle dorpen hadden begin vorige eeuw – en ook nog na de Tweede Wereldoorlog – vele kleine neringdoenden.

Het HGA heeft een selectie gemaakt van foto’s en objecten om het winkelbeeld van toen op te roepen. We stappen binnen bij bakker Jongejans, nemen een kijkje bij de kruidenierswinkel van Coöperatie EMM en strijken neer bij café Gaal. Barbara Huijpen leende ons een miniatuur kruidenierswinkel, handgemaakt in een houten naaimachinekoffer, uit haar eigen collectie.

Hieronder ziet u een fotoverslag van de openingsmiddag:

Frans Hoving verwelkomt de gasten in de studiezaal van het Gemeentearchief (foto rechts Dirk Jongejans).

 

Wethouder Rita Noordzij spreekt de gasten toe in de publiekshal van het Stadhuis, voor de ingepakte vitrine.

 

 

Lou Kramer, voorzitter van het Historisch Genootschap Assendelft (HGA), ontvangt bloemen uit handen van Rita Noordzij, als dank voor de prettige samenwerking met het Gemeentearchief. Ook secretaris Cor Sikkes en bestuurslid Nel Kroesen-Van Gelderen ontvingen een bos bloemen. Het HGA zelf had bloemen mee voor Aimée Klerk, medewerker van het Gemeentearchief, en Barbara Huijpen, vervaardigster van het miniatuur kruidenierswinkeltje (foto Dirk Jongejans).

 

Tijd om de tentoonstelling te openen! Rita Noordzij haalt het papier weg voor de vitrine en stukje bij beetje komen de objecten en foto's tevoorschijn (foto Dirk Jongejans).

 

Rita Noordzij temidden van de makers van de tentoonstelling: Nel Kroesen-Van Gelderen, Lou Kramer, Cor Sikkes, Aimée Klerk en Barbara Huijpen (foto Dirk Jongejans).

 

De vitrine geeft direct veel stof tot gesprekken (foto rechts Dirk Jongejans).

 

De tentoonstelling wordt goedgekeurd door het publiek.

 

Bij de vitrine en later in de studiezaal wordt nog uitgebreid nagepraat over de tentoonstelling, worden nieuwe contacten gelegd en nieuwe plannen gesmeed.

 

U kunt deze tentoonstelling bekijken tot en met vrijdag 5 juli 2019.