Op woensdag 10 juli heeft wethouder Rita Noordzij de tentoonstelling 'Molenaar's Kindermeel' geopend. De bordjes en bekers in de vitrine zijn een feest van herkenning voor wie kind was vóór de jaren '80: menigeen at zijn pap uit servies van Molenaar's Kindermeel. De tentoonstelling geeft met familiefoto’s, reclameposters, speelgoed, servies en nog veel meer een veelzijdig beeld van de bedrijfsgeschiedenis.

Pieter Molenaar en Gerbrand Swart startten in 1896 met hun familiebedrijf Molenaar’s Kindermeel. Wat begon met molen en dekschuit groeide uit tot een bedrijf dat in de jaren ’50 wel zeven miljoen pakjes per jaar produceerde.
Dat was te danken aan de kwaliteit en aan het positieve oordeel van artsen en verloskundigen over Molenaar’s Kindermeel, maar ook aan slimme marketing. Denk aan geschenkartikelen, zoals paplepels en –bordjes, boeken en puzzels, en aan de vele reclames. De slagzin ‘Eerst borstvoeding en daarna Molenaar’s Kindermeel’ werd een begrip.

De fabriek aan de Nauernasche Vaart werd in 1979 gesloopt. In hetzelfde decennium is Neeltje Bleker-Swart, dochter van directeur Co Swart, begonnen met verzamelen van allerlei materiaal van familiebedrijf Molenaar’s Kindermeel. Echtgenoot Otto Bleker deelt haar interesse en samen hebben zij in 2018 de geschiedenis van het bedrijf gepubliceerd in een boek. Het deel van de verzameling dat Neeltje Bleker-Swart en Maarten Molenaar samen verwierven, hebben zij vorig jaar geschonken aan het Gemeentearchief Zaanstad en het Zaans Museum.

De tentoonstelling is tot en met vrijdag 13 september te bekijken in de publiekshal van het stadhuis.

Hieronder ziet u een fotoverslag van de openingsmiddag:

 

 

Otto Bleker vertelt het publiek over de opkomst van de kunstvoeding en afname van zuigelingensterfte, en laat de geschiedenis van de fabriek zien aan de hand van krantenadvertenties en tv-reclame, vanaf eind 19e eeuw tot en met de 2e helft van de 20e eeuw.

 

Neeltje Bleker-Swart vertelt het publiek over haar verzameling: van de eerste glazen betaalplaat, de bordjes en affiches die uit alle hoeken en gaten van winkels kwamen, tot de hulp die ze van lezers kreeg na een interview in 1995 in de Verzamelkrant.

 

 

Wethouder Rita Noordzij haalt herinneringen op aan een jeugd met Molenaar's Kindermeel en opent officieel de vitrine voor het publiek.

 

Otto Bleker en Neeltje Bleker-Swart nemen een bos bloemen in ontvangst van Rita Noordzij, als dank voor de prettige samenwerking met het Gemeentearchief.

 

Het aanwezige publiek bekijkt de vitrine met persoonlijke toelichting van Maarten Molenaar en Neeltje Bleker-Swart.

 

Na afloop worden er tijdens de borrel op de studiezaal nieuwe contacten gelegd en oude banden aangehaald.