De prijswinnaar van afgelopen zaterdag is bekend! Degene die het tasje met Zaanse producten gewonnen heeft, is...

Miranda Grootes!

Op de foto in onze kraam op de Zaanse Uitmarkt zag je de Belgischestraat in Zaandam - tijdens de watersnood van 1916 (thema van de Uitmarkt was nu eenmaal "water"). De huizen waren toen net een jaar opgeleverd. Op de foto rechts zie je de Belgischestraat zoals die nu is, met nog steeds dezelfde huizen.

 

Sommige bezoekers aan onze kraam dachten wel dat het de Belgischestraat was, maar konden de zijstraatjes op de foto niet goed plaatsen. Daar zouden volgens het oorspronkelijke plan de Gentschestraat, Brugschestraat en Antwerpschestraat komen, maar die zijn nooit meer aangelegd. De straatnaambordjes hingen er al, zoals je op de foto uit 1916 ziet! De lege plekken zijn opgevuld met de huisnummers 58B en 58C en verderop 68B en 68C. Het stratenplan was eerder zo getekend:

Zie fotonummer 53.00978 in onze Beeldbank.

 

Archiefcollega Corrie den Dunnen heeft het winnende formulier uit de bus getrokken. Na telling bleken er precies 33 goede en 33 foute antwoorden in de bus te zitten. Helaas, het was niet de Oostzijde, Havenstraat, Wilgenkade of Troelstralaan! Miranda Grootes kreeg haar prijs uit handen van gemeentearchivaris Frans Hoving.

 

Het is de hele dag gezellig druk geweest, ondanks - of juist dankzij - een enkele bui in de middag. We hebben weer veel bezoekers blij kunnen maken met boeken of afbeeldingen die wij dubbel hadden. De activiteiten van de Maand van de Geschiedenis zijn gepresenteerd en op de laptops hebben we mensen wegwijs gemaakt op onze Beeldbank. Wethouder Rita Noordzij opende de Zaanse Uitmarkt en kwam ook nog even bij ons langs. Wat ons betreft weer een geslaagd evenement!