Wil je het Gemeentearchief helpen om de dienstverlening te verbeteren? Wij vinden het fijn om te horen wat er goed gaat en gaan aan de slag met zaken die beter kunnen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten: https://www.noties.nl/vx/?archieven2019////6

 

De 4e editie van de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz was op maandagavond 14 oktober 2019 in de kleine zaal van het Zaantheater. Merel Kan (De Orkaan) nam de presentatie weer op zich, Frans Hoving (gemeentearchivaris) was juryvoorzitter. De organisatie van de Quiz was in handen van het Gemeentearchief Zaanstad en de Vereniging Zaans Erfgoed.

 

Deze 20 teams gaan vanavond voor de winst!

 

 

Het belooft een spannende avond te worden...

 

Ron Kiburg, voorzitter van de Vereniging Zaans Erfgoed, stelt de eerste vraag: In de Zaanse cacao-industrie stond iemand bekend als ‘de witte tovenaar’. Wie was dat?

Dat was de heer Gerkens, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, omdat hij goed was in het fabriceren van vetten.

 

De teamcaptains noteren het antwoord op hun leitje. Archiefmedewerkers René Bont, Dirk Rönitz, Rianne van Diepen-Feld en Jan van der Male noteren de antwoorden op de flip-overs.

 

Wethouder Rita Noordzij schuift aan als jurylid bij de Zij / hij ronde en leest het Zaansch Liedeken van Nicolaas Beets voor: het heeft Czaar Peter levenslang gerouwd, dat hij geen Zaansche had getrouwd.

 

Tijdens de ronde met Beeldvragen zijn de teams druk in overleg.

 

Wie het weet mag het zeggen!

Maar niet iedereen herkent het Billiken, de Verwijzing of het Verbonden Hoofd. Of weet in welke plaats de beelden staan.

 

Rita Noordzij met de oudste deelnemer van het spelersveld: Tine van Beijeren hoopt volgende maand 106 te worden. Zij noemt dat geen verdienste maar krijgt toch applaus van iedereen in de zaal. Zij kwam het team Monumenten spreken versterken, omdat Wim Blank, vorig jaar nog de oudste deelnemer met 100 jaar, er vanavond niet bij kon zijn.

 

Hester Wandel, conservator bij het Zaans Museum, schuift als jurylid aan in de ronde met Museale vragen. Wie herinnert zich nog dat Duyvis vroeger ook potjes met doperwten produceerde?

 

Zaans Museum heeft met het hele team geholpen om de vragen te maken, over het Hembrugterrein, Molenaar's Kindermeel en zeildoek uit het Wevershuisje. Ze mochten dit jaar dus alleen voor spek en bonen meedoen.

 

Ons favoriete onderdeel, in ieder geval uit fotografisch oogpunt: de Netje op netje af ronde, waarbij het publiek ook meespeelt.

 

Het is een spannende strijd: Historisch Genootschap Crommenie grijpt net naast de titel in de Netje op netje af...

 

... en Jaap Klomp van team De Westzaanse Digitale Beeldbank wint de Netje op netje af ronde!

 

Goochelaar Niek Takens, opgeleid aan de Assendelftse goochelschool van Ger Copper, verzorgt de magische slotact. (foto Jan Lapère)

 

Juryvoorzitter Frans Hoving en presentator Merel Kan luisteren naar Winnie de Wit van Vereniging Zaans Erfgoed, die aan iedereen duidelijk maakt hoe leuk het is om de poedelprijs te winnen: een jaar lang gratis lidmaatschap Zaans Erfgoed!

 

Dat kan het verliezende team van deze editie, De Wessaners, zeker waarderen: toch een podiumplaats, dus beter dan één-na-laatste!

 

Daarna wordt het alweer spannend, want er moeten wel twee shoot-out vragen beantwoord worden om de 3e prijs! In welk jaar werd de eerste Zaanse handboogschietvereniging, de Saense Handboog Skutters, opgericht? Uiteindelijk grijpt team Historische Vereniging Koog Zaandijk net naast een podiumplek, worden De Jonge Honden 3e en Voor nou en naggeres, met een oplettende Marene Kok, 2e.

 

De winnaars zijn Hans Kuyper, Erik Schaap, Bart Nieuwenhuis, Paula Kannegieter en Ruud Pauw van team ROSA, met 30 van de 37 vragen goed!

 

Een sterk spelersveld, want veel teams zitten toch dicht bij elkaar!

 

De organisatie wil alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun enthousiaste deelname!