Het Gemeentearchief heeft dit jaar de Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz gewonnen! We hebben zitten zweten op 3x 20 vragen, samen met o.a. de Woordvoerders, PvdA, ROSA, Liberaal Zaanstad en nog 9 andere teams. Merel Kan en Robert van Tellingen stelden de vragen, Piet Bakker was verantwoordelijk voor de techniek. Wie is de stem van de Podcasts op De Orkaan, hoe heet de bloedvlekvlinder in de Jagersplas echt, in welke plaatsen wordt gesloopt of gebouwd, wordt de Zaanse SAIL nu een gele oceaan of een groene zee, wat kost de Zaanse Schans card tegenwoordig en hoeveel dagen was Gerard Ram wethouder? (Sommige van deze vragen hadden wij niet goed.)

Verder wisten wij ook hoeveel korfbalteams er dit jaar in de Zaanstreek spelen, waar de hashtag #savejoeri voor staat, hoe hoog en hoe zwaar Tussen de rails is, wie de Zaanse Schansloop won in hoeveel minuten, het aantal lampjes in de Kaaijk-ster en dat er bij De Tamarinde 63 bomen geplant zijn. Maar dat vroegen ze allemaal niet helaas.

Het was een spannende quiz, zeker tussen de nummers 3, 2 en 1: team Dr. Clavan, bestaande uit onze eigen vrijwilligers van het Gemeentearchief, die wij natuurlijk het allerbeste wensen, team ROSA, ook wel bekend als het altijd winnende team, en ons eigen TOP Team Oud Papier, bestaande uit Frans Hoving, Annemieke Adema, Geke van de Kamp en Aimée Klerk. Uiteindelijk gingen wij met de trofee naar huis: een stuk zwart noppenzeil, gered van de sloop van de voetgangersbrug van het oude station Zaandam. Frans Hoving sprak een kort dankwoord: "In de Zaanstreek zijn er twee quizzen die er toe doen: aan de ene mogen we niet meedoen dus de andere willen we graag winnen..."

Bovendien kregen wij alle vier een mooi zwart OEN 2019 T-shirt en als klap op de vuurpijl: een rondleiding op de Rabotower rond de Kaaijk-ster.

 

Team Oud Papier voor aanvang van de OEN.

 

Onze tafel: leesbril, thee en Westzijderol-bannerpen paraat. De telefoon alleen t.b.v. social media in de pauzes!

 

Volle bak in café De Fabriek, er deden 14 teams mee aan de OEN.

 

Piet Bakker, de man van de techniek.

 

TOP team met trofee, gestoken in nieuwe T-shirts. Overigens mag niet onvermeld blijven dat wij door Merel ook een eervolle vermelding kregen voor de beste interpretatie van de dresscode Smart Casual (niet in het minst omdat Merel en Annemieke vrijwel dezelfde outfit droegen).

 

Napraten met Piet.

 

De trofee: een stuk zwart noppenzeil, gered van de sloop van de voetgangersbrug van het oude station Zaandam. Kijk voor nostalgische gevoelens dit filmpje van De Orkaan terug.

 

De trofee heeft meteen een plekje gekregen in de vitrine! Onze tentoonstelling ‘150 jaar spoor in de Zaanstreek’ is te zien in de publiekshal tot en met vrijdag 7 februari 2020.

 

Aimée en Geke op de Saentower met het stadhuis op de achtergrond.

 

Uitzicht op de Vaart richting het noorden.

 

 

Uitzicht op de Conrad richting het zuiden.

 

Een stukje van de Kaaijk-ster bovenop de Rabo bij zonsondergang. Wat een mooie prijs!