Het Gemeentearchief heeft drie jaar geleden via Dagblad Zaanstreek zo'n 1800 foto's van Han de Groot in beheer gekregen. Deze zijn vanaf heden overal te bekijken in de Beeldbank.

Fotograaf Han de Groot is twintig jaar geleden overleden, maar zijn broer Bob de Groot, diens vrouw Marianne en hun dochter Mara waren op maandag 6 januari jl. te gast op de studiezaal van het Gemeentearchief. Als nabestaanden hebben zij de overeenkomst ondertekend die nodig is om te bepalen of het Gemeentearchief de foto's op de Beeldbank mag tonen. Deze bijeenkomst had een feestelijk tintje, omdat Han de Groot de eerste van 130 fotografen van Dagblad Zaanstreek en zijn voorgangers is, van wie de foto's in de Beeldbank getoond mogen worden.

 

Erik Rietman van het NHD fotografeert archiefmedewerker Dirk Rönitz, archiefvrijwilliger Wim Visser, wethouder Rita Noordzij (allen staand), Marianne, Bob en Mara de Groot (zittend) terwijl zij de foto's van Han de Groot bekijken die nog bij hen op zolder lagen.

 

De fototaart staat al klaar: Han de Groot maakte deze foto van het opblazen van de pijlers van de Hembrug in 1984. Weldra zal ook de taart in stukjes opgaan.
NB: omdat dit één van de foto's is die pas onlangs op zolder opdoken, staat deze foto nu nog niet in de Beeldbank. Daar wordt aan gewerkt!

 

Het officiële moment: Bob de Groot drukt op de knop waardoor alle foto's van Han de Groot overal zichtbaar zullen zijn op de Beeldbank.

 

De taart is aangesneden! De vrijwilligers die altijd op maandag aanwezig zijn om de 50.000 foto's uit het archief van De Zaanlander en De Typhoon te beschrijven voor het Gemeentearchief, zijn natuurlijk ook onderdeel van dit feestje.

 

Met een foto van Han de Groot op het grote scherm is hij er zelf ook een beetje bij.