Zaandam, zondag 5 april 2020: Bewoners van verzorgingstehuis het Mennistenerf in Zaandam, die vanwege 
het  Coronavirus  geen  bezoek  mogen  ontvangen, worden  vanaf  het  voorplein  toegezongen  en  op die
manier een hart onder de riem gestoken.

Burgemeester Jan Hamming en het Gemeentearchief Zaanstad roepen iedereen op om mee te helpen bouwen aan de nieuwe (digitale) erfgoedcollectie “Corona in beeld”. In deze periode van Corona en quarantaine staat de samenleving op z’n kop en worden vertrouwde routines in een nieuw jasje gegoten.
Het Gemeentearchief verzamelt Zaanse foto’s, flyers en notities over deze tijd. Maar het meeste gebeurt nu juist bij mensen thuis of in de achtertuin, op afstand van anderen. We werken thuis of helemaal niet, sporten niet, gaan niet naar school. Veel winkels zijn gesloten. Daarom vragen we uw hulp om een zo compleet mogelijk verzameling aan te leggen van activiteiten die een maand geleden nog niet bedacht waren, maar ontstaan zijn tijdens de Corona-crisis. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties.
Ganzenbord je fit, wc-rollen stapelen met je voeten, een briefje op de deur met “Gesloten wegens Coronavirus”, alle gezinsleden thuis aan het werk aan de keukentafel met laptops en/of kleurplaten: zomaar wat voorbeelden en daar zullen er eindeloos veel van zijn.

Waar zijn we naar op zoek?

 • Foto’s van het leven in de stad in tijden van Corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
 • Flyers en posters, met mededelingen over Corona-maatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
 • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.

Let op: het gaat vooral om Zaans plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Krantenknipsels of gekopieerde documenten hoeft u niet op te sturen.
Stuur je foto of document als bijlage naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld in de e-mail:

  • Wie is de maker van de foto / het document?
  • Wat is er precies te zien? Geef een korte omschrijving.
  • Waar is de foto genomen of komt het document vandaan? Noteer de straatnaam en plaatsnaam.
  • Wanneer is de foto genomen of het document gemaakt?
 • Auteursrecht: vermeld in de mail de volgende zin: Ik geef het Gemeentearchief Zaanstad wel/geen* toestemming om bijgaande foto’s en/of documenten te publiceren op de website van het archief.
  Toelichting: indien u geen toestemming geeft, neemt het Gemeentearchief de foto’s en/of documenten wel op in de collectie, maar zonder ze te publiceren.
  * Doorhalen wat niet van toepassing is.

Het Gemeentearchief verzamelt alle inzendingen en zorgt ervoor dat deze opgeborgen worden in de Zaanse collectie “Corona in beeld”.
Wilt u videomateriaal opsturen? Stuur een bericht met uw contactgegevens aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het Gemeentearchief neemt contact met u op over hoe u dit kunt aanleveren.

 Zaandam,  zaterdag  28  maart  2020: De  
 
Berenjacht   is   ook   in   de   Zaanstreek
 in   enkele   dagen   een   initiatief   voor 
 kinderen  geworden  waar  enorm  veel  
 Zaankanters aan meedoen.