Op woensdag 3 juni is in kleine kring de tentoonstelling '100 jaar Zaansche ZegelZoekers' (ZZZ) geopend in de publiekshal van het Stadhuis. Helaas geen volle bak voor de vereniging die 100 jaar bestaat en daarom wel een feestje te vieren heeft, vanwege de corona-maatregelen. Daarom volgt hier een verslag van de opening voor iedereen die erbij had willen zijn, inclusief geschiedenis van de ZZZ.

Gemeentearchivaris Frans Hoving opende de bijeenkomst en toonde zich verrast over de lange verhalen die één enkele postzegel soms met zich meebrengt. In de vitrines zijn heel veel postzegels te zien, maar ook ansichtkaarten, monsterzakjes en een T-shirt ontworpen door Fong Leng. Voldoende variatie dus.

Erik Schalk, voorzitter van de ZZZ en lid van de feestcommissie voor het 100-jarig bestaan, gaf een korte inleiding bij de tentoonstelling. Zijn publiek bestond ter plaatse enkel uit de andere leden van de feestcommissie: Pim Houthuijse, Peter Roggeveen, Pieter Ruig en Ed Velthuizen. Zijn speech is echter gefilmd en kan daarom toch een groot publiek bereiken! Klik hier voor de speech van Erik Schalk en ontdek waarom postzegels verzamelen zeker geen uitstervend gebeuren is en welke nieuwe aanwinst het Gemeentearchief mocht ontvangen.

Daarna volgde de officiële openingshandeling: Frans Hoving blies op een posthoorn en verklaarde daarmee de tentoonstelling voor geopend.

Namens het Gemeentearchief overhandigde hij bloemen aan Erik Schalk en Ed Velthuizen als dank voor de prettige samenwerking. Vooral dankzij hun tomeloze inzet en hulp bij de inrichting kwam deze tentoonstelling tot stand, met zeer divers materiaal van verschillende leden van de ZZZ. Ieder heeft een eigen specialisme of interesse, variërend van vlinders, vuurtorens en Van Gogh tot specifieke drukkerstekens op postzegelvellen.

Ed Velthuizen gaf toelichting bij alle vitrines (klik op de linkjes hieronder voor de video's!):
Vitrinekast 1 gaat over de geschiedenis van de vereniging Zaansche ZegelZoekers en het honderdjarig bestaan.
Vitrinekast 2 is sportief en gaat over de Olympische Spelen, die deze zomer in Tokyo zouden plaatsvinden.
Vitrinekast 3 en 4 gaan over Zaanse ontwerpers, voetbal en postzegelverzamelingen met diverse onderwerpen, zoals vlinders.
Vitrinekast 5 en 6 gaan over de Uiver, het vliegtuig dat in oktober 1934 een race won, maar in datzelfde jaar vlak voor kerst neerstortte, en over (Zaanse) post van en naar Nederlands-Indië.
Vitrinekast 7 gaat over drukkerstekens op postzegels en oude ansichtkaarten met een afbeelding van het stadhuis te Zaandam.
Vitrinekast 8 gaat over zeppelinpost, ijspost per helikopter en monsterzakjes (voor bijv. olie of cacao) beplakt met postzegels en geadresseerd aan Zaanse bedrijven.

Pieter Ruig vertelde hoe hij begonnen is met verzamelen in Brussel en daarmee zijn vader enigszins tot wanhoop dreef. Pieter is inmiddels ruim 60 jaar lid van de ZZZ. (filmpje volgt!)

De tentoonstelling is echt de moeite waard om te bekijken. Voorlopig moet u daarbij natuurlijk wel de anderhalve meter afstand tot andere bezoekers in acht nemen.

 

Tot slot nog een kleine geschiedenis van de ZZZ:

De naam ZZZ staat voor Zaansche Zegel Zoekers. Een eeuw geleden besloot een groepje enthousiastelingen een vereniging van Zaanse postzegelverzamelaars op te richten. Dat gebeurde hartje zomer, op 1 juni 1920 in café Tromp te Zaandam. Doelstelling was 'De  verzamelliefhebberij aan te moedigen door de kennis van de leden op dit gebied te vergroten'. Echt storm liep het in die beginjaren niet. Zo telde de club eind jaren twintig zo'n 80 leden die maandelijks bijeenkwamen op de verenigingsavonden voor de laatste nieuwtjes op postzegelgebied en een veiling.

In de loop van haar lange bestaan werd nogal eens verkast van lokaliteit, van café Het Wapen van  Zaandam, naar café Het Wapen van Amsterdam en van het deftige Hotel Reitsma aan de Westzijde naar De Harmonie aan de Stationsstraat te Zaandam om na de bevrijding in 1945 neer te strijken in etablissement De Nieuwe Karseboom op de Dam. Tijdens de oorlogsjaren kende de vereniging een spectaculaire groei van het aantal leden tot maar liefst 374. De club is weliswaar een echt mannenbolwerk maar eind jaren vijftig komt daar voorzichtig verandering in met de komst van meerdere dames.

Het 40-jarig jubileum wordt door de tijdrovende voorbereidingen niet in 1960 gevierd maar verschoven naar de Paasvakantie van 1961 met een groots opgezette tentoonstelling in de bovenzaal van het Typhoon-gebouw aan de Westzijde. De verlate jubileumviering is dankzij de grote belangstelling een succes. Het is ook de periode van een sterk groeiende populariteit van het verzamelen van postzegels waardoor wordt besloten te verhuizen naar de grote zaal van de Lindenboom te Koog aan de Zaan. De jaren zestig zijn topjaren van de vereniging met zo'n 700 leden.

In de jaren tachtig wordt de vereniging geconfronteerd met een verminderde belangstelling voor het verzamelen van postzegels en een geleidelijk teruglopend ledental. In 1985 verhuist de ZZZ naar de Marshoek aan het Breedweer in Koog aan de Zaan en in 1990 volgt opnieuw een verhuizing, dit keer naar het Bowlingcentrum te Zaandam. Ook dat is verleden tijd.

Inmiddels houdt de ZZZ al weer vele jaren haar maandelijkse verenigingsavonden tot volle tevredenheid in de grote zaal van buurtcentrum De Vuister in Westerkoog, Molenwerf 44 te Koog aan de Zaan.

De maandelijkse bijeenkomsten, telkens elke vierde maandag van de maand, vinden 's avonds plaats vanaf 19 uur. Het zijn zonder uitzondering geanimeerde avonden waarin leden kennis uitwisselen over hun verzamelgebieden en naar hartenlust kunnen grasduinen in stapels albums met zegels die al vanaf vijf cent kunnen worden aangeschaft. Voorts is er een loterij waar leuke prijsjes zijn te verdienen en een grote veiling met een gevarieerd aanbod van ruim honderd kavels. De ZZZ heeft ook een verenigingsblad dat 9 keer per jaar verschijnt met mededelingen, interessante wetenswaardigheden op postzegelgebied en een uitgebreide lijst van de te veilen kavels. Voorzitter van de ZZZ is Erik Schalk. Ereleden zijn oud-voorzitter Hans Taling en oud-penningmeester Peter Schoemaker.