De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz werd dit jaar in de grote zaal van het Zaantheater gespeeld, maar helaas mochten er slechts 30 personen aanwezig zijn vanwege de Corona-maatregelen. Dat betekende voor de teams dat ze alleen hun beste speler konden afvaardigen. Ook de organisatoren Vereniging Zaans Erfgoed en Gemeentearchief Zaanstad waren met een minimaal aantal personen aanwezig. Gelukkig stonden presentator Merel Kan en juryvoorzitter Frans Hoving ouderwets samen op het podium. Als bonus heeft dit jaar voor het eerst RTV Zaan de hele Quiz live uitgezonden - en de hele uitzending kan je hier terugkijken.

Voor een korte impressie volgt hieronder een fotoverslag.

Alle teamafgevaardigden zijn ruim op tijd binnen! Met z'n veertienen in de foyer van het Zaantheater, een beetje onwennig nog.

Foto: Jan Lapère

Foto: Jan Lapère

Iedereen zit er klaar voor op het podium. Voor de organisatie testen we voor aanvang nog een keer of alle letters goed te zien zijn, zodat over de uitslag geen twijfel kan bestaan.

Foto: Jan Lapère

Foto: Jan Lapère

 Dan kunnen we van start met deze spannende openingsact! (Spannend met name voor de acteurs die langs de hoge rand van het podium moeten rijden)

Foto: Jan Lapère

Op het podium moeten de teamafgevaardigden nog 10 multiple choice vragen beantwoorden zonder hulp van hun team. Daarna bespreken Merel Kan en Frans Hoving de antwoorden van de thuisronde, die de teams wel gezamenlijk konden spelen: van oost naar west en van noord naar zuid de hele Zaanstreek door. De ingezonden foto's lieten zien dat sommige teams op precies dezelfde plaats hadden gestaan bij het Mad in Krommenie of op de Rozengracht in Zaandam. En gelukkig hadden bijna alle teams ook ontdekt dat ze in Oostzaan en Westzaan op hetzelfde huisnummer van het Zuideinde moesten zijn... Dat ijsdansen goed was en korfbal een goede gok. De shoot-out maakte het nog extra spannend: sommige teams bleken warme contacten te hebben met de familie Krom en namen telefonisch contact op om na te vragen hoe lang de sleephelling van de werf was (in centimeters). Andere teams zaten er ruim 10 meter naast.

Achter de schermen: de organisatie in het publiek, de technici van het Zaantheater en de cameramannen van RTV Zaan.

Er kan er maar één de winnaar zijn: team De Glopjes neemt de 1e prijs mee naar huis, een rondleiding met consumptie door het Honig Breethuis met het hele team. De volledige uitslag vind je hier.

Foto: Jan Lapère

Frans Hoving bedankt Merel Kan voor de presentatie en gooit haar op 1,5 meter afstand een bos bloemen toe, die ze gelukkig opvangt.

Als de Quiz gespeeld is, praten de teamafgevaardigden op het podium na als één groot gezellig team van Zaanse geschiedenisliefhebbers.

Foto: Jan Lapère

In de foyer heeft de organisatie de exacte uitslagen paraat voor wie het naadje van de sleephelling van Krom wil weten.

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: op de website van Vereniging Zaans Erfgoed vind je ook een fotoimpressie van de Quiz.