Beeldend kunstenaar Barbara van Marle is geboren en getogen Zaandamse. Zij exposeert in binnen- en buitenland en geeft schilderles in haar atelier in de voormalige Juliana van Stolbergschool in de Schildersbuurt in Zaandam.

Barbara verzorgt de nieuwste tentoonstelling in de publiekshal van het stadhuis Zaanstad, samen met het Gemeentearchief. Er is werk te zien rond het thema “Mensch, durf te leven” voor het Zaantheater, rond het thema Tweede Wereldoorlog, werk op basis van privéfoto’s en foto’s uit de Beeldbank van het Gemeentearchief.

Foto’s zijn een weergave van een feitelijke gebeurtenis met specifieke personen op een vaste plaats en tijd. Barbara’s werk op basis van deze foto’s appelleert juist aan universele herinneringen die van iedereen zouden kunnen zijn:

‘Ik schilder momenten die niet los kunnen staan van hun voorgeschiedenis. Het gaat allemaal over herinneringen: iedereen draagt ervaringen en emoties mee van zichzelf, maar ook van familieleden uit eerdere generaties. Bewust of onbewust. De afgebeelde momenten laten deze lagen zien.

Dit werk ben ik begonnen met oude foto’s van mijn opa en vader, inmiddels werk ik ook naar eigen foto’s.

Voor het Zaantheater werkte ik met beelden uit de beeldbank van het Gemeentearchief Zaanstad. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal van de Zaanstreek kon ik een mooie selectie maken als uitgangspunt voor mijn kunstwerken.’

Voor een preview van de tentoonstelling kan je alvast de volgende filmpjes bekijken:
- Officiële opening door wethouder Rita Noordzij
- Introductie door gemeentearchivaris Frans Hoving
- Barbara van Marle over Mensch durf te leven en haar werk voor het Zaantheater
- Barbara over haar werkwijze op basis van oude foto's
- Barbara over haar werk rond het water van de Zaan
- Barbara over haar werk 'Cornelia' voor het Rijksmuseum
- Barbara over haar werk voor Monumenten Spreken, ook te zien in het Zaans Museum
- Barbara over haar illustraties voor het boek ‘Lijn 45’ van Merel Kan
- Barbara over haar serie van soldatenafscheid op boekenkaften

De tentoonstelling is te zien in de publiekshal van het stadhuis Zaanstad tot en met 22 januari 2021. Het stadhuis is in het weekend gesloten. Meer informatie over de openstelling van de publiekshal vindt u hier. Het is niet nodig om een afspraak te maken om de tentoonstelling te bekijken, maar als het te druk is, zal de gastheer of gastvrouw van de publiekshal vragen op een rustig moment terug te komen. Rustige momenten zijn: ’s middags na 16.00 uur en vrijdagmiddag na 12.00 uur.