Het Gemeentearchief Zaanstad bewaart onder meer de bouwdossiers van alle Zaanse panden vanaf het eerste begin (ca. 1900) tot 1974. De bouwdossiers worden momenteel gedigitaliseerd. Daar doen we een paar jaar over, want er gaat steeds een nieuwe lading bouwdossiers naar het scanbedrijf.

De bouwdossiers van Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan en Zaandijk zijn allemaal gedigitaliseerd. Dat betekent dat je het hele dossier digitaal kunt inzien op onze website. De bouwdossiers van Oostzaan, Wormerveer en Zaandam zijn voor een klein deel gedigitaliseerd, de rest daarvan volgt nog.

De collectie bouwdossiers is recent aangevuld met een serie van circa 400 dossiers van de Zaanse aannemer Driehouck uit de periode 1982-2008. Dit zijn dossiers over renovaties van Zaanse panden (m.n. funderingsherstel) met daarin onder meer berekeningen en constructietekeningen. Een waardevolle aanvulling op het bij Zaanstad al aanwezige archief!

Op https://archief.zaanstad.nl/gebouwen/zoek-in-vergunningen kun je op adres zoeken.
Bij het gevonden adres zie je, wanneer je daar één keer op klikt, of het dossier al digitaal is (in PDF-formaat te openen). Als er geen klein plaatje wordt getoond, zijn de dossiers alleen op de studiezaal van het Gemeentearchief in te zien. We zijn trouwens tot 19 januari 2021 alleen voor urgente gevallen op afspraak open.