Vanaf 10 mei 2021 zijn de bouwvergunningen uit de periode van 1974 tot en met 1983 te raadplegen bij het Gemeentearchief Zaanstad. In deze periode zijn bijvoorbeeld de huizen in de Zaandamse wijk Het Kalf, de Koogse wijk Westerkoog en het station Zaandam gebouwd.


De wijk Westerkoog van Koog aan de Zaan in aanbouw, gezien vanuit het zuiden, circa 1982. Zie hier voor het bouwdossier.
Later zou rechtsonder de "busbrug" komen. © Collectie Gemeentearchief Zaanstad, fotonummer 22.26590.

Met deze aanvulling brengen we 10 jaar aan bouwvergunningen over van de gemeente naar de collectie van het Gemeentearchief. De dossiers met bouwvergunningen bevatten bijvoorbeeld de vergunningsaanvraag, tekeningen en constructieberekeningen.

Als u deze bouwvergunningen wilt doorzoeken of inzien, kan dat voortaan via onze website en op de studiezaal:

  • De eerste map van elke bouwvergunning, met de vergunning en tekening, is gedigitaliseerd en kunt u inzien op onze website. Klik op "Bevat" om naar de gedigitaliseerde documenten te gaan.
  • Als er ook nog papieren documenten zijn die niet zijn gedigitaliseerd, kunt u deze inzien op de studiezaal. U ziet dan rechtsboven de dossieromschrijving een map-icoontje. Daar kunt u het dossier aanvragen voor inzage op de studiezaal en maak daarbij ook een afspraak.


Voorbeeld van een dossier waarvan papieren documenten in te zien zijn op de studiezaal.
Rood omcirkeld het map-icoontje waarmee het dossier is te reserveren en een afspraak is te maken.

Het is bijzonder dat dit archief deels digitaal en deels papier (oftewel hybride) is: dit is het eerste hybride archief van het Gemeentearchief Zaanstad en zelfs één van de eerste hybride archieven van Nederland in de archiefwereld. 

Naast de bouwvergunningen zijn ook de volgende archieven overgebracht naar het Gemeentearchief:

De eerste 20 jaar geschiedenis van de Gemeente Zaanstad is nu dus te vinden bij het Gemeentearchief!