Op donderdag  9 september is met een klein gezelschap de tentoonstelling ‘Archeologische vondsten uit de Wilhelminasluis’ geopend in de publiekshal van het Stadhuis. Voor iedereen die erbij had willen zijn, maar die we helaas nog niet in groten getale mochten uitnodigen, hebben we filmpjes opgenomen van dit feestelijke moment:

Gemeentearchivaris Frans Hoving heette alle aanwezigen welkom.

Wethouder Natasja Groothuismink, verantwoordelijk voor o.a. Monumenten en Erfgoed, deed een oproep aan het publiek om deze prachtige en veelzijdige tentoonstelling zelf te komen bekijken.

Bovendien nodigde ze speciaal ook kinderen uit om net als volwassenen iets te komen leren over het leven van vroeger.

Archeologen Piet Kleij, Cassandra Scheffer-Mud en Esther Wieringa vertellen bij de vitrine over hun favoriete vondsten.

En met een bos bloemen voor Cassandra Scheffer en Piet Kleij, die het meeste werk hebben gehad aan het uitzoeken van de vondsten en inrichten van de vitrines, verklaren we de tentoonstelling officieel voor geopend!

In 2020 is de Wilhelminasluis in Zaandam uitgebaggerd en opnieuw vergroot. Hierbij zijn naar schatting 300.000 archeologische vondsten gedaan. Dit zijn resten van spullen die vroeger door mensen zijn weggegooid of die in het water zijn gevallen.

De uitgebaggerde grond werd in grote duwbakken gestort en gezeefd. Archeologen haalden de archeologische vondsten uit de zeef en brachten die naar het Gemeentelijk Archeologisch Depot van Zaanstad in Zaandijk. Daar begon het onderzoek van de vondsten.

De eerste fase van het onderzoek is inmiddels afgrond: het wassen van de vondsten en het splitsen daarvan naar materiaalgroep. De gesorteerde vondsten gaan de komende jaren naar de diverse specialisten die ze verder bekijken.

De belangstelling voor het onderzoek is groot. Daarom presenteert het Gemeentelijk Archeologisch Depot in samenwerking met het Gemeentearchief  nu al een kleine selectie van de vondsten in deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is te zien in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam tot en met vrijdag 12 november 2021. Voor de tentoonstelling is een afspraak niet nodig. Als het druk is, kunt u het beste op een rustig moment terugkomen. Rustige momenten zijn: maandag tot en met donderdag na 16.00 uur, vrijdag na 12.00 uur.