Op dinsdag 8 maart 2022 organiseerden wij een bijeenkomst over de Zaanse Vrouwenbewegingen 1950-2000. Met deze bijeenkomst brachten we de tentoonstelling 'Er is een stad waar vrouwen willen wonen' tot leven bij alle betrokken dames en een enkele heer, die op Internationale Vrouwendag naar de Vermaning en/of De Fabriek in Zaandam waren gekomen.

We hebben genoten van de sprekers, het weerzien met oude bekenden en de nieuwe ontmoetingen. Wat een bruisende bijeenkomst! We hebben gemerkt dat de energie van de tweede feministische golf heus nog niet verdwenen is, en dat het nodig is ook om actie te blijven voeren.

's Ochtends was er een programma met sprekers en aansluitend een lunch in de Vermaning op de Westzijde in Zaandam:

 

Medewerkers van het Gemeentearchief bereiden de bijeenkomst in de Vermaning voor: Marije Moerman achter de balie, Emmie Snijders achter de laptop en Frans Hoving achter de camera.

Archiefmedewerker Geke van de Kamp heeft de tentoonstelling en de bijeenkomst georganiseerd en zij presenteert de sprekers.

Wethouder Rita Noordzij spreekt over de blijvende noodzaak van aandacht voor haar portefeuille actief burgerschap en buurthuizen, integratie en LHBTI-emancipatie, burger- en raadsparticipatie.


Coby Voorn blikt terug op de oprichting van de Zaanse Vrouwenkrant en bespreekt de voorbereidingen en inrichting van de tentoonstelling in de publiekshal.


Parla de Hen-Rier zet zich in voor meer diversiteit, inclusie en voor de empowerment van multiculturele vrouwen in de Zaanstreek, voor nu en voor de toekomst van haar dochter en andere meisjes.


Wethouder Natasja Groothuismink en haar moeder Aria van Buuren bespreken hun acties van 'Vrouwen voor Vrede' aan de hand van foto's uit de jaren '80, die ook in de tentoonstelling te zien zijn.


Kristine Evertz geeft een overzicht van de werkzaamheden van de Blijf Groep Zaanstreek-Waterland.

Stadsdichter Lisa van Tongeren sluit de bijeenkomst in de Vermaning af met een indrukwekkende spoken word voordracht.

 



In de Vermaning werd gezorgd voor een lunch, zodat de aanwezigen konden napraten, bijpraten en zich voorbereiden op het tweede programmaonderdeel.


Het tweede programmaonderdeel vindt plaats in De Fabriek: de filmvoorstelling 'De stad was van ons - radicaal feminisme in de jaren '70', een prachtige documentaire van Netty van Hoorn met interviews, historische beelden en filmmateriaal.


Netty van Hoorn is zelf bij de voorstelling aanwezig en beantwoordt na afloop vragen uit het publiek.


Deze bijeenkomst werd georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Zaanse Vrouwenbewegingen 1950-2000 : Er is een stad waar vrouwen willen wonen’, die te bezichtigen is in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam tot en met 14 april 2022.

In 1983 begonnen Coby Voorn en Marianne Monnier in Zaanstad met het uitgeven van de Zaanse Vrouwenkrant. De vrouwen zetten de schouders eronder en gaven bekendheid aan activiteiten, vergrootten de onderlinge samenwerking tussen vrouwenorganisaties en bevorderden vrouwenbelangen, zoals meer kinderopvang. De tweede feministische golf begon al rond 1970, maar kreeg nu echt invloed in Zaanstad. Vrouwen konden zich ontwikkelen met VOS-cursussen en avondonderwijs en waren lid van actie-, cabaret- en filmgroepen speciaal voor vrouwen.

Vorig jaar liet het Gemeentearchief (GAZ) de Zaanse Vrouwenkrant (1983-1987) digitaliseren, zodat deze makkelijker te lezen en doorzoeken is op de studiezaal. Nu ontstond het idee voor een tentoonstelling en na een oproep voor materiaal uit die tijd ontving het GAZ o.a. affiches, diploma’s en foto’s van ruim 50 vrouwen. Geke van de Kamp (GAZ) maakte hier samen met Coby Voorn, Diana van den Berg en Ans Pieper een uitgebreide tentoonstelling van. Zelfs de plee-actie van de Dolle Mina’s op de Gedempte Gracht in 1970 vind je hier terug.

In deze filmpjes vertellen de makers een persoonlijk verhaal over wat er in de vitrines te zien is:

Gemeentearchivaris Frans Hoving stelt de makers van de tentoonstelling voor.

Janny Speijers over Dolle Mina's, collecteren voor abortus en vrouwencafés.

Janny Speijers over Blijf Van Mijn Lijfhuis en Emancipatieprijs.

Ans Pieper over buurthuizen en Zaans Vrouwencentrum.

Coby Voorn over de Vrouwenkrant.

Coby Voorn over de Gebroken Afwaskwast en Ina Kakes-Veenprijs.

Nog meer foto's van de bijeenkomst op 8 maart vind je op onze Facebookpagina!