Op woensdag 20 april 2022 heeft wethouder Rita Noordzij de tentoonstelling 'Zilveren meesterwerken' geopend in de publiekshal van het stadhuis. De tentoonstelling is samengesteld door Arno Bruitsman en Jeanne Douwes, die in 2019 het gelijknamige boek uitbrachten en daarmee op de shortlist van de Bredenhofprijs 2019-2020 stonden.

De Zaandamse zilversmedenfamilie S.I. Vet produceerde tussen 1900 en 1940 unieke zilveren meesterwerken, zoals schaalmodellen van markante publieke bouwwerken, kerken, molens, winkels, huizen en schepen. Deze werden in opdracht gemaakt als geschenken voor o.a. koningin Wilhelmina, het gemeentebestuur van Zaandam, tsaar Nicolaas II en directeuren van bedrijven als Albert Heijn en Honig.

Jeanne Douwes en Arno Bruitsman wisten 17 schaalmodellen te traceren en te beschrijven. Het onderzoek naar de meesterwerken leverde een historische familiebiografie (1650-1942) van de Joodse familie Vet op, die tevens een tijdsbeeld van de Zaanstreek schetst. De meeste schaalmodellen bevinden zich nu in collecties van musea in Zaandam, Den Haag en Utrecht.

In deze tentoonstelling geven de uitvergrote foto’s van de schaalmodellen een goed beeld van de hoge kwaliteit Zaanse zilversmeedkunst. De winkel van de familie bevond zich op de Gedempte Gracht 16 (het huidige Pipoos). Daarnaast krijgt u een indruk van de geschiedenis van de familie in Zaandam, die hartverscheurend eindigt met de abrupte liquidatie van S.I. Vet & Zn. in 1942 als gevolg van de anti-Joodse maatregelen.

 

Gemeentearchivaris Frans Hoving heet de aanwezigen welkom bij deze eerste opening met publiek sinds februari 2020! Let op de boodschappentas met 2 witte kokers erin...

Wethouder Rita Noordzij spreekt de aanwezigen toe in de publiekshal bij de vitrine. Merel Kan maakt een reportage van de opening voor De Orkaan. Het filmpje kan je hier bekijken.

Arno Bruitsman, Rita Noordzij en Jeanne Douwes knippen een zilveren lint door om de tentoonstelling officieel te openen.

Arno en Jeanne krijgen bloemen uit handen van Rita Noordzij als dank voor de prettige samenwerking met het Gemeentearchief.

Arno geeft toelichting bij de vitrines over de familie Vet en hun zilversmedenwerk in Zaandam. Hij eindigt met een verrassing: toch nog onverwacht kregen Arno en Jeanne een telefoontje van iemand uit Friesland en nadat zij halsoverkop in de auto waren gesprongen, bleek daar inderdaad de Meppel II pontificaal in de kamer te staan. De foto's kwamen uit de kokers en zijn nu ook te bewonderen in de vitrine.

Tot slot kunnen de aanwezigen uitgebreid de zilverwerken bewonderen met toelichting van Jeanne en Arno.

De tentoonstelling is te zien in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam met een kleine uitbreiding in de vitrines bij het Gemeentearchief tot en met vrijdag 17 juni 2022.

De openingstijden van het Stadhuis zijn:

Maandag van 08.30 uur tot 17.00 uur
Dinsdag van 08.30 uur tot 20.00 uur
Woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur
Donderdag van 08.30 uur tot 20.00 uur
Vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur