Bekijk hier de hoogtepunten van de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz op 10 oktober 2022 in het Zaantheater! Voor wie de Quiz gemist heeft of voor wie nog een scène wil herbeleven...

We hebben weer veel enthousiaste reacties van het publiek ontvangen, dank daarvoor! En natuurlijk kreeg de juryvoorzitter Frans Hoving het op sommige momenten zwaar te verduren, omdat er zoveel slimme, fanatieke deelnemers onder de teams zijn, die grondig speurwerk verricht hebben - soms zelfs grondiger dan de organisatie zelf!


Foto: Daniëlle Koopman

Op de site van De Orkaan en op onze Facebookpagina kan je een fotoverslag van de avond bekijken.

Heleen Snuverink, vrijwilliger bij het Gemeentearchief, maakte een compilatiefilmpje van de avond.

Als je hierna nog niet genoeg hebt van Deep Purple en de brandweermannen, kan je hier het filmpje van de openingsact bekijken.

Bij vraag 10 'Wat zijn kleppers?' zongen we de Kleppermars, dat het publiek verrassend goed bleek te kennen!

We bekeken het filmpje 'Spitten in het verleden' dat team De Jonge Honden maakte van hun barre tocht om de thuisronde te volbrengen.

Bij vraag 2 uit de thuisronde vroegen we Hans Kuyper van team ROSA om de ijshaak, reddingshengel of wakkenhengel te demonsteren en ook daar is een filmpje van!

Vraag 4 uit de thuisronde werd uitgebreid besproken in het Zaantheater:
Begin jaren ’30 is in het kader van de zogenaamde winkelweek een film gemaakt van winkels en bedrijven in Wormerveer. In totaal passeren 17 bedrijven korter of langer de revue.
U kunt de film hier nog een keer bekijken. De teams moesten thuis de volgende vraag beantwoorden: 
Maak een lijstje van de namen van deze bedrijven, hun branche en de adressen waar zij tijdens het opnemen van deze film gevestigd waren. Maak het lijstje in de volgorde waarin de bedrijven langskomen in de film.
(De jury zal hier overigens nog op terugkomen.)

Tot slot voor de fijnproevers de einduitslag van de GZGQ 2022: