Op vrijdag 26 januari heeft wethouder Harrie van der Laan de tentoonstelling over de Zaandamse Gemeenschap officieel geopend in de Bullekerk in Zaandam. Maar let op: de tentoonstelling staat in de publiekshal van het stadhuis! Deze tentoonstelling is te bezichtigen tot en met vrijdag 17 mei 2024.

2023 was het jaar waarin de Stichting Zaandamse Gemeenschap (ZG) 75 jaar bestond. Helaas is dit ook het jaar gebleken waarin de ZG ophield te bestaan, zij is overgegaan in de Stichting de Sluis Zaanstad. Twee redenen om de ZG in het zonnetje te zetten dus.

Er zijn vele activiteiten georganiseerd door de ZG, om er een paar te noemen: de Sint intochten aan de Burcht in Zaandam, Toe Doe vakantie activiteiten voor kinderen, ontspanningsavonden Chronische Patiënten, de 4 mei Herdenkingen in Zaandam, kinderpretpark in het In 't Veldpark, Poelenburgdag, maar ook het voorstel tot oprichten van een theater in Zaandam, te weten De Speeldoos. Dit is slechts een greep uit de vele initiatieven en activiteiten die in de afgelopen 75 jaar zijn georganiseerd door de Zaandamse Gemeenschap. Taalcafé de Sluis en de vrijwillige sluiswachters van de Hondsbossche Sluis waren ook onderdeel van de ZG, zij gaan zelfstandig door. De 4 mei herdenkingen gaan door onder de vlag van het 4 en 5 mei comité Zaanstad.
De meeste Zaankanters kennen deze grootse activiteiten en natuurlijk De Speeldoos wel, maar weinigen zullen weten dat de ZG aan de basis hiervan stond.

Het filmpje van de opening kan je hier terugkijken.

Meer informatie over de ZG vind je op hun website.

Het grootste deel van het archief van de ZG was al overgedragen aan het Gemeentearchief. De inventaris vind je hier.

Impressie van de bijeenkomst in de Bullekerk:


Op het podium: Margriet de Vries en Wim Borger, Renée Meijer staat rechts van het podium klaar. De dames en heer van De Zaanse Kaper zitten vooraan in het publiek.

Impressie van de tentoonstelling in de publiekshal van het stadhuis: