We vieren onze diversiteit in het jubileumjaar ’vijftig jaar Zaanstad’. Sinds 1974 zijn Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk verbonden door één bestuur. Dat jubileum komt tot uiting in deze grote Lego-tentoonstelling, waarbij de thema’s vijftig jaar Zaanstad en vijf jaar ZaanPride centraal staan.


Deze minifigures zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakt.

 

In de bovenste vitrine zijn zowel de wapens als een aantal karakteristieke gebouwen van de zeven verschillende voormalige gemeenten in Lego te zien. Via QR-codes is aanvullende informatie te verkrijgen over deze gebouwen en de geschiedenis erachter.
Op de middelste vitrine is ZaanPride in Lego te zien. Het is een stoet van honderden Lego-minifigures in alle kleuren van de regenboog, zoals die op zaterdag 8 juni 2024 door Zaanstad trok.
De onderste vitrine is gereserveerd voor de resultaten van een heuse Legobouwwedstrijd. Daarnaast is in de vitrines van het Gemeentearchief een tentoonstelling van oude LEGO vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw te zien.

Alle bouwwerken met achtergrondinformatie vind je terug op de website van Zaanpride. Klik op het Lego Pride uitrolmenu om meer te lezen over de molen, synagoge, watertoren, Zaanbocht etc.

Deze tentoonstelling is gemaakt door De Zaanse Regenboog in samenwerking met Discriminatie.nl en Gemeentearchief Zaanstad. Hij is te bezichtigen in de publiekshal van het stadhuis op maandag t/m vrijdag tot 20 september 2024.

 


Brickmasters Oscar Bodelier en Jan van Run-Qvist zijn bezig met de voorbereidingen van de tentoonstelling op de studiezaal: hier worden de Beeldentuin (Zaandijk) en molen Het Pink (Koog aan de Zaan) gebouwd.

 


Achter het doek wachten de deelnemers van de Lego ZaanPride op hun onthulling.