Wethouder opening website3

Wethouder Rita Visscher-Noordzij krijgt uitleg over
de nieuwe website. (foto: S. Hoek, Zaanstad)

Na de bouwfase is de site uitgebreid getest door een panel van archiefmedewerkers, studiezaalbezoekers en ambtenaren van de gemeente. In de testfase zijn de puntjes op de i gezet en zijn nog enkele onvolkomenheden uit de site gehaald. De wens voor een nieuwe site was er al enkele jaren. Uit onderzoek onder de gebruikers van het archief bleek steeds weer dat de algemene dienstverlening hoog werd gewaardeerd, maar dat op het gebied van digitale dienstverlening relatief laag werd gescoord ten opzichte van andere archiefdiensten. De nieuwe website is een grote stap in het verder verbeteren van de digitale dienstverlening.

Zoeken in alle collecties
Met deze nieuwe website is het voor iedereen mogelijk om met één zoekactie door alle beschreven collecties te zoeken. Uiteraard blijft het ook mogelijk om in de afzonderlijke collecties te zoeken. Daarnaast biedt de site ook de mogelijkheid om foto’s en documenten te tonen in een webexpositie. Het gemeentearchief zal regelmatig nieuwe digitale tentoonstellingen toevoegen rondom actuele thema’s. Momenteel is op de site een expositie te zien over de intocht van Sinterklaas in de Zaanstreek door de jaren heen.

Wethouder opening website1
De wethouder test de nieuwe website. (foto: W. de Jong, GAZ)

Levend instrument
Informatie op het web is constant aan verandering onderhevig. De nieuwe website van het gemeentearchief moet dan ook een levend instrument worden waarmee bezoekers op weg geholpen worden in hun zoektocht naar de geschiedenis van de Zaanstreek of bijvoorbeeld hun familie. Uiteraard staat het gemeentearchief open voor suggesties voor verbetering. U kunt altijd contact met ons opnemen.

Wethouder opening website2
Wethouder Visscher ontving van het gemeentearchief een foto van het oude stadhuis
van Zaandam, die zij op haar werkkamer zal ophangen. (foto: W. de Jong, GAZ)