Eén van de doelen van de vereniging is zoveel mogelijk in beeld te brengen over de geschiedenis van Oostzaan. Met deze serie foto’s, van het vroege begin van de fotografie rond 1900 tot nu, zijn ze daar goed in geslaagd. Leden van de oudheidkamer kunnen de fotocollectie bekijken op de website van de oudheidkamer.

Om misverstanden te voorkomen: de foto's van de Oudheidkamer Oostzaan worden niet beschikbaar gesteld via de beeldbank van Gemeentearchief Zaanstad en ook niet in de studiezaal. Voor inzage in de foto’s is (schriftelijke) toestemming nodig van de Oudheidkamer Oostzaan.  

De overeenkomst tussen het archief en de oudheidkamer is vooral gericht op het zo goed mogelijk bewaren van de originele materialen. De oudheidkamer had in het eigen onderkomen geen geschikte omstandigheden om de groeiende collectie foto’s op een goede manier te archiveren. Het gemeentearchief kan deze faciliteiten wel bieden.

Het tekenen van de overdracht 
 Het ondertekenen van de overeenkomst

Het gemeentearchief streeft al langer naar verdere samenwerking met de regionale historische verenigingen; een wens die ook vanuit een aantal verenigingen is uitgesproken. Volgens de Oudheidkamer Oostzaan is de overdracht van deze fotocollectie een aftrap voor een verdere regionale samenwerking. Het gemeentearchief zou daarbij het centrale punt moeten worden op het gebied van kennis over het bewaren en ontsluiten van historische collecties.

 Rondleiding door het depot voor de bestuursleden van de Oudheidkamer Oostzaan.

Rondleiding voor de bestuursleden
van de oudheidkamer

 

Bekijk ook de website van de Oudheidkamer Oostzaan: http://oudheidkameroostzaan.nl/