Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek is bij het Gemeentearchief Zaanstad aan het juiste adres. Het Gemeentearchief Zaanstad beheert de archieven van de voormalige Zaangemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. Per 1974 gingen deze gemeenten samen tot de Gemeente Zaanstad. De volgende archieven zijn overgedragen aan het gemeentearchief en op de studiezaal in te zien: 

  • de voormalige Zaangemeenten tot en met 1974
  • de gemeente Zaanstad deels tot en met 1997, bouwvergunningen tot en met 1983
  • de gemeente Oostzaan tot 1974, bouwvergunningen tot en met 1999
  • de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (en voorgangers) tot en met 2007

Voor recenter archiefmateriaal van Zaanstad dient u contact op te nemen via het Klantcontactcentrum van Gemeente Zaanstad.

Kaart werkgebied Gemeentearchief Zaanstad 400 

Naast archieven beheert het gemeentearchief een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de Zaanstreek. Samen met de collecties historische foto’s, films, boeken en kranten vormen de archieven hét geheugen van de streek. Alle documenten zijn, op enkele uitzonderingen na, openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief. Lees hier meer over uitzonderingen.

U kunt hier de folder van het Gemeentearchief Zaanstad downloaden.