Vrijwilligersnieuws: Project VHS (videobanden) gestart!!!
 
Op 22 februari 2022 zijn we begonnen met het project VHS, dit houdt in: videobanden kijken en beschrijven.
Dit wordt als voorbereiding gedaan voor het digitaliseren van de videobanden.
Marina en Heleen zijn twee enthousiaste vrijwilligers die genieten van al het mooie beeldmateriaal. Iedere week kijken ze er naar uit wat ze nu weer zullen aantreffen! Daarnaast krijgen ze ook een mooi kijkje in de rijke geschiedenis van de Zaanstreek.
Nieuwsgierig? Lijkt het je leuk om mee te doen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.
 

 

Onze vrijwilligers zijn van grote waarde voor het gemeentearchief: zij zorgen ervoor dat de materialen toegankelijk gemaakt geworden, zodat iedereen ze kan gebruiken voor onderzoek. Wij hebben een enthousiaste groep vrijwilligers die (thuis of op het archief) de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • Verwijderen van metalen en PVC-materialen, vouwen van dozen en omslagen, vervangen van omslagen en dozen, plaatsen van etiketten op omslagen en dozen
  • Beschrijven van collecties, foto's, tijdschriften, krantenartikelen e.d.
  • Invoeren van persoonsgegevens uit genealogische bronnen, zodat deze digitaal op naam doorzoekbaar zijn
  • Maken van transcripties
  • Nakijken van beschrijvingen bij bijvoorbeeld kaarten en tekeningen
  • Informatieve teksten schrijven voor de Zaanwiki
  • Assisteren bij pr- en educatieve activiteiten

Meer weten?
Lees hier het interview met de vrijwilligers van het Zaanse ziekenhuisarchief.

 

Ook meehelpen?
Wil je actief bezig zijn met geschiedenis? Word dan vrijwilliger bij het Gemeentearchief en help ons om de geschiedenis van de Zaanstreek zichtbaar te maken. Je kan hier contact met ons opnemen.

Eenmaal per jaar organiseren we een uitje voor al onze vrijwilligers om ze te bedanken voor hun inzet. In 2017 hebben we bijvoorbeeld de voorstelling "Zaansch Veem 2.0" van Freek de Jonge bezocht in het Zaantheater:

En in 2022 gingen we met de bus naar Madurodam: