Welkom bij het Gemeentearchief Zaanstad

Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is hier aan het juiste adres. Het gemeentearchief bewaart niet alleen de archieven van de Gemeente Zaanstad en haar voorgangers, maar ook die van de Gemeente Oostzaan.
Daarnaast is bij het gemeentearchief een grote verzameling historische archieven van particulieren, verenigingen en kerken uit de Zaanstreek te vinden. Samen met de collectie historische foto’s, films, boeken en kranten vormen de archieven hét geheugen van de Zaanstreek.
Alle documenten zijn – op enkele uitzonderingen na – openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief.

N.B. De DMB archieven van Amsterdam zijn bij het Gemeentearchief Zaanstad ter inzage. Meer informatie over het inzien van de DMB archieven.

Nieuws & Agenda

Studiemiddag 'De Zegen des Vrouwenkiesrechts 1919-2019'

Op vrijdagmiddag 4 oktober 2019 blikt het Gemeentearchief Zaanstad samen met drie vrouwelijke Zaanse wethouders en diverse sprekers terug op 100 jaar Vrouwenkiesrecht in de Zaanstreek.

Lees meer...

Maand van de Geschiedenis 2019: Zij/Hij

In oktober organiseert het Gemeentearchief diverse activiteiten voor de Maand van de Geschiedenis. Hier lees je wat wij je deze maand allemaal te bieden hebben.

Lees meer...

Prijswinnaar Zaanse UITmarkt 2019

De prijswinnaar van afgelopen zaterdag is bekend! Degene die het tasje met Zaanse producten gewonnen heeft, is...

Lees meer...
Naar nieuwsoverzicht

Openingstijden studiezaal

Dinsdag 8.30-16.00 uur
Woensdag 8.30-16.00 uur
Donderdag 8.30-16.00 uur
N.B. Voor een bezoek op donderdagavond 16.00-19.00 uur is het noodzakelijk om een afspraak te maken. In de maanden juni t/m augustus zijn we op donderdagavond gesloten.

Online afspraak maken met het gemeentearchief

Maandag en vrijdag gesloten