Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam

KA-0006 Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De geschiedenis van de archiefvormer
2. De geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Openbaarheid
5. Handleiding voor de gebruiker
KA-0006 Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam
Inleiding
5.
Handleiding voor de gebruiker
Tot de scheiding van kerk en Staat (feitelijk vanaf 1799) was het dorps- en kerkbestuur van Oost-Zaandam en West-Zaandam sterk met elkaar verweven. Daarom zijn er ook relevante stukken over de Oostzijderkerk en Westzijderkerk, andere kerkelijke goederen, predikanten en het gemeenteleven te vinden in overheidsarchieven, te weten OA-0053 (dorpsbesturen Oost- en Westzaandam tot 1813), OA-0126 (Banne Westzaan tot 1811), OA-0003 (Gaarder Westzaan tot 1833) en OA-0026 (Gaarder Oostzaan) bij het Gemeentearchief Zaanstad en archief 1033 (Polder en Banne Oostzaan tot 1862) bij het Waterlands Archief.
Daarnaast zijn de doopboeken, trouwboeken en begraafboeken (afgekort tot DTB) van de beide Hervormde gemeenten in 1811 aangemerkt als retroacten van de burgerlijke stand en in die hoedanigheid overgebracht naar het Rijksarchief in Noord-Holland. Sinds 1984 bevindt die collectie zich eveneens bij het Gemeentearchief Zaanstad (KA-0034).
Tot slot bevinden zich mogelijk in het archief van de Hervormde gemeente Oostzaan ook relevante stukken. Dit archief bevindt zich bij de Protestantse gemeente Oostzaan.
Ondanks dat de plaatsnamen en namen van de beide Hervormde gemeenten ook vaak werd gespeld als Oostzaandam en Westzaandam, is in deze inventaris de spelling Oost-Zaandam en West-Zaandam gehanteerd, zoals in de officiële namen van beide gemeenten in de 20e eeuw.
6. Archiefvormers

Kenmerken

Datering:
(1419) 1592-2005
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
40,5
Toegang:
Inventaris, deels digitaal
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang KA-0006 Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam
VERKORT:
NL-ZdGAZKA-0006