Uw zoekacties: Gemeentebestuur Oost-Zaandam, West-Zaandam, Zaandam

OA-0053 Gemeentebestuur Oost-Zaandam, West-Zaandam, Zaandam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Archiefvormers
Inventaris
1. Zaandam, het dorp voor 1636
1.1. Inleiding
OA-0053 Gemeentebestuur Oost-Zaandam, West-Zaandam, Zaandam
Inventaris
1. Zaandam, het dorp voor 1636
1.1.
Inleiding
Men neemt aan dat de Zaan in 1288 reeds was afgedamd door de Zaandam oftewel de Hogendam. De oudste vermelding ervan komt voor in het jaar 1349 in het Register B.B. Blois 1348-1380 Cas D. fo. 9 Vo. *  Het is waarschijnlijk dat in 1288 de Dam al bebouwd was. Zo is er sprake van een tol en dit veronderstelt een bebouwde streek. In 1370 wordt uitdrukkelijk gesproken van een huis en erve 'staende op Zaenderdam'.
De groei van het dorp Zaandam heeft zich aanvankelijk geconcentreerd aan de oostzijde van de Zaan, waarschijnlijk als gevolg van de stichting van een kapel in het begin van de 15e eeuw. Al in 1481 moet hier 'de kapelrie van Zaenderdam' zijn gevestigd was gewijd aan de heiligen Maria en Magdalena en werd gerekend onder de parochiekerk van Oostzaan.
In de privilegiën van Westzaenden en Crommenie is een getuigenis uit 1613 te lezen van drie bejaarde buren, die zich de verhalen herinnerden van ouderen, die vertelden dat destijds in Zaandam aan de westzijde van de Zaan slechts zeven huizen stonden.¹
De delen Oost- en West-Zaandam hoorden tot verschillende rechtsbannen maar maakten toch in economisch opzicht één gemeenschap uit. In 1636 werd deze eenheid met wederzijds goedvinden verbroken. De willige condemnatie van de Hoge Raad van 29 Mei 1636 over het akkoord tussen de beide delen over hun scheiding, is te vinden in de Handvesten van Westzaenden en Crommenie, op blz. 417.

Kenmerken

Datering:
1605 - 1823
Gemeente:
Oost-Zaandam, West-Zaandam, Zaandam
Omvang in meters:
19
Toegang:
Inventaris, deels digitaal
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0053 Gemeentebestuur Oost-Zaandam, West-Zaandam, Zaandam
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0053