Uw zoekacties: Werkarchief van prof. dr. A. van Braam

PA-0432 Werkarchief van prof. dr. A. van Braam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Prof. dr. A. van Braam (1923-2002) is geboren en getogen in de Zaanstreek. In de jaren 1946-1949 was hij hoofd van het Sociografisch Bureau van de gemeente Zaandam. Vervolgens oefende hij diverse wetenschappelijke functies uit tot hij in 1966 promoveerde tot hoogleraar in de (sociologie en) bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Daarnaast had hij vele andere activiteiten, waaronder het doen van historisch onderzoek over de Zaanstreek. Om zijn publicaties hierover goed te kunnen staven, heeft hij veel en grondig onderzoek in de originele archiefbronnen gedaan. Al zijn aantekeningen en documentatie bewaarde hij in zijn werkarchief.
Dit werkarchief is na zijn overlijden in 2002 aan het Gemeentearchief Zaanstad geschonken met nog een aanvulling in 2006. Dit archief bestond uit de onderdelen: Historische (tijdschrift)artikelen; Publicatiereeks 'Fragmenten van de Zaanse geschiedenis' c.a.; Indexkaartjes; Genealogische aantekeningen (familie Van Braam); Historische aantekeningen.
De zich in deze onderdelen bevindende stukken heeft de heer Van Braam gebruikt als onderzoeks- / werkmateriaal voor zijn publicaties over de Zaanse geschiedenis (hoofdbestand) alsmede zijn familiegeschiedenis. Naar schatting heeft hij deze stukken samengesteld in de periode ca. 1950-2000.
Het materiaal is incompleet: er zijn ontbrekende nummers en lege omslagen. Wellicht heeft hij stukken samengevoegd (gezien de verwijzingen) of ze na gebruik / publicatie vernietigd. Een groot deel van de stukken bestaat uit fotokopieën die van van slechte kwaliteit zijn.
Bij zijn 'Historische aantekeningen' zitten diverse schema's voor de opzet van zijn publicaties. Hij heeft zijn onderzoeksmateriaal in ieder geval gebruikt voor zijn volgende publicaties, die ook in de Bibliotheek van het Gemeentearchief Zaanstad aanwezig zijn: - Bouwstenen tot de geschiedenis van Zaanstad (serie): nr. 1, tevens laatste nr. (1978) (bergnr. 24 B 28); een aantal originele pag.'s zitten ook tussen zijn 'Historische aantekeningen'. - Miniaturen (serie): nrs. 16 (1978) en 19 (1983) (bergnrs. 05.062 en 11.318). - Encyclopedie voor de Zaanstreek (artikel): Economische geschiedenis van de Zaanstreek (1989) (bergnr. SZ); de indeling loopt aardig parallel met die van zijn 'Historische aantekeningen'. - Fragmenten van de Zaanse geschiedenis (serie): nrs. 1-32 + 1 concept (1994-ca. 2002) (bergnr. Ser. 15 :1-33); enkele kopie-exemplaren zitten ook tussen zijn 'Historische aantekeningen'.
Het is niet doenlijk na te gaan of ál het materiaal verwerkt is in zijn vele verschenen publicaties. De unieke waarde van zijn aantekeningen c.a. is daarom moeilijk aan te geven. Mogelijk levert nadere bestudering ervan in samenhang met zijn publicaties nieuwe inzichten op.
Inventaris
2. Verantwoording
PA-0432 Werkarchief van prof. dr. A. van Braam
Inventaris
2.
Verantwoording
De relevante, niet aanwezige 'Historische (tijdschrift)artikelen' over de Zaanstreek zijn opgenomen in de Bibliotheek van het Gemeentearchief Zaanstad (Collectie Tijdschriftartikelen). Het jaarverslag van de Stichting De Zaanse Schans, 1987 is toegevoegd aan de serie jaarverslagen in het gelijknamige Particuliere Archief (PA 0151). De niet-relevante of aanwezige 'Historische (tijdschrift)artikelen' zijn in 2008 met toestemming van de schenker vernietigd. Zo ook de drukproeven c.a. voor de publicatiereeks 'Fragmenten van de Zaanse geschiedenis'.
De 'Indexkaartjes' met diverse letter- en nummeraanduidingen waren alfabetisch op persoonsnaam gerangschikt. Deze aanduidingen konden niet in zijn stukken teruggevonden worden. Omdat de kaartjes zo van geen historische betekenis meer waren, zijn ook deze met toestemming van de schenker in 2008 vernietigd.
Tot slot zijn de 'Genealogische aantekeningen' (3.2) en de 'Historische aantekeningen' (3.1) beschreven. De resterende, niet onder de twee laatstgenoemde onderdelen te plaatsen stukken zijn ingedeeld onder 'Overige aantekeningen' (3.3). Deze drie onderdelen zijn opgenomen in de collectie Particuliere Archieven (PA-0432).
Het materiaal is in zuurvrije mappen en archiefdozen omgepakt. De codering die op de omslagen staat, is daarbij zoveel mogelijk gehandhaafd (ook enigszins herkenbaar uit zijn indelingsschema's).
De datering van de inhoud van de stukken kon alleen globaal aangegeven worden met: betreffende de periode van vóor 1300-2000. Dit omdat het een meer trefwoordsgewijze beschrijving van de stukken is en op veel stukken een datering ontbreekt. De ontsluiting is dus op het niveau van een plaatsingslijst uitgevoerd.

Kenmerken

Datering:
Samengesteld ca. 1950-2000
Gemeente:
Zaanstreek
Omvang in meters:
2,50
Toegang:
Plaatsingslijst
Openbaar:
Ja
Bijzonderheden archiefvormer:
Aantekeningen (met veel bronopgaven) en documentatiemateriaal betreffende de geschiedenis van de Zaanstreek en de familie Van Braam betreffende de periode van ca. vóór 1300-2000, samengesteld van ca. 1950-2000
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0432 Werkarchief van prof. dr. A. van Braam
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0432