Op zaterdag 11 september (Open Monumentendag) organiseert het Gemeentearchief Zaanstad de uitrol van de Westzijderol in de Doopsgezinde Vermaning te Zaandam. De Westzijderol is een lange rol papier van 12 cm hoog en 8,5 meter lang uit de tweede helft van de 18e eeuw. Eén van de topstukken uit het archief!

Alleen op deze dag is het originele exemplaar van de Westzijderol, dat normaalgesproken veilig opgeborgen ligt in een speciale kist in het depot van het gemeentearchief, voor publiek te bezichtigen.

Tussen 10.00 en 10.15 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold. Het uitrollen moet met beleid gebeuren: dit doen de specialisten van papierrestauratie-atelier Thea Vorstman & Floor Meijboom. Vervolgens is de rol de hele dag voor alle bezoekers “live” te bezichtigen.

Vereniging Historisch Zaandam heeft twee jaar geleden het initiatief genomen om met behulp van enthousiaste vrijwilligers een nieuwe Westzijderol samen te stellen. De voorlopige resultaten worden in de Vermaning naast de originele rol getoond.

Vanwege Corona is er een vaste looproute langs de Westzijderol. Er is handgel aanwezig en het aantal aanwezigen dat gelijktijdig binnen mag zijn is beperkt.

Op de Westzijderol staan alle huizen en andere gebouwen, zoals een molen en een Vermaning, aan de Zaankant van de Westzijde: van het voormalige Blauwepad iets benoorden de huidige Bernhardbrug (links) tot het Vinkenpad (rechts), de zogenaamde Molenbuurt, van ongeveer huisnummer 340 tot en met 16.

Behalve de originele rol kunt u ook een uitvergroot exemplaar bekijken, dat u wel mag aanraken en van dichtbij kunt bekijken voor details.

Bewoners van de Westzijde, liefhebbers van archiefstukken: noteer dus een bezoek aan de Vermaning op deze Open Monumentendag in uw agenda!

De Doopsgezinde Vermaning is op Open Monumentendag gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur op Westzijde 80 te Zaandam.

Meer informatie op https://www.openmonumentendag.nl/monument/doopsgezinde-vermaning-het-nieuwe-huys/