Voor genealogisch onderzoek en bedrijfshistorisch onderzoek zijn er bij  het Gemeentearchief Zaanstad veel bronnen beschikbaar. 

 

Zoek in Belastingregisters, Bevolkingsregisters, Burgerlijke stand, Bidprentjes, Bouwvergunningen, Clichés

Zoek in Doop-, trouw- en begraafboeken

Zoek in Transcripties

 

Perioden
-Akten van de Burgerlijke stand (geboorteakten, huwelijksakten, overlijdensakten).

Geboorteakten jonger dan 100 jaar, huwelijksakten jonger dan 75 jaar en overlijdensakten jonger dan 50 jaar zijn niet openbaar.
Let op: de huwelijksakten 1811-1932 en de overlijdensakten 1811-1960 zijn digitaal uitsluitend via de website Wiewaswie te vinden.

-Het Bevolkingsregister vanaf ca. 1829 tot ca. 1939. 
Voor de bevolkingsregisters (gezinskaarten) met gegevens recenter dan 110 jaar geldt een beperking in de openbaarheid. De Algemene Verordening Gegevensbescherming verbiedt namelijk om de levensovertuiging van nog levende personen openbaar te maken. Door het ondertekenen van een onderzoeksverklaring kunt u deze registers uitsluitend inzien op de studiezaal van het Gemeentearchief Zaanstad. Registers in deze periode zijn deels slechts doorzoekbaar op naam van het gezinshoofd en inwonenden met een afwijkende achternaam. Kunt u dus uw voorouder, geboren in bijvoorbeeld 1934, niet vinden? Zoek op de naam van diens vader en wellicht vindt u wel de pagina waar de persoon uit 1934 op genoemd staat.

Spelling
Namen werden vroeger sterk uiteenlopend gespeld. Daarom kan het zo zijn dat u een bepaalde persoon niet vindt, omdat diens naam net iets anders is gespeld als u verwacht. Met behulp van het zogenoemde getrunceerd zoeken kunt u soms meer resultaten krijgen (bijvoorbeeld Kuij*, waarbij u alle resultaten krijgt die met die naam beginnen).
Zoek voor een naam waarin de IJ voorkomt, ook altijd op Y.
Personen zijn in overheidsregistraties altijd opgenomen met hun doopnaam! Uw voorouders Kees en Piet zullen dus hoogstwaarschijnlijk als respectievelijk Cornelis en Pieter te vinden zijn.

Bibliotheek
Via onze Bibliotheekcatalogus kunt u ook onderzoeken of er reeds een genealogie is samengesteld van de familie waar u naar op zoek bent.

Zoektips personen

Er zijn diverse zoekwijzers beschikbaar met daarin meer informatie over het onderzoek in specifieke bronnen, waaronder genealogische bronnen.
Uiteraard kunt u uw genealogisch onderzoek tijdens de openingstijden op onze studiezaal vervolgen. Daar is onder meer een uitgebreide collectie indexen aanwezig op de doop-, trouw- en begraafboeken. Ook in de notariële- en oud rechterlijke archieven is veel informatie te vinden. Deze zijn beschikbaar op microfiche. Uiteraard staan wij klaar om u te helpen bij uw onderzoek.